Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Primátor Vele žádá ministra o dohled nad transformací pošt. V Jablonci mají zůstat pouze dvě

04. 04. 2023 | 6:54

Česká pošta zveřejnila seznam poboček, které zruší. V Jablonci nad Nisou padl los na pobočky na sídlišti Šumava a v Kokoníně. Aktivní má zůstat jen hlavní pošta v centru a další v obchodním centru Rýnovka.

VeleMilošJN
Jablonecký primátor Miloš Vele, foto: SMJ

Proto se jablonecký primátor Miloš Vele rozhodl v dopise ministru vnitra Vítu Rakušanovi vyjádřit nesouhlas s rušením poboček České pošty na území statutárního města Jablonec nad Nisou a požádal o dohled nad procesem transformace poštovních služeb.

„Všichni chápeme, že transformace České pošty nějakým procesem nutně projít musí, neboť zvyky klientů se v posledních letech značně změnily, jako zástupci územních samosprávných celků se však musíme ohradit proti způsobu, jakým je tento transformační proces prováděn,“ píše ve svém dopise ministru vnitra jablonecký primátor Miloš Vele a dodává, že orgány statutárního města nebyly do procesu žádným způsobem zahrnuté a informace byly nepřesné. „Prakticky jsme byli postavení před finální rozhodnutí. V potaz nebyl vzat ani názor představitelů obcí ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Jablonec nad Nisou, jejichž obyvatelé služeb rušených poboček využívají,“ dodává Miloš Vele.

Přitom právě názor samosprávných celků mohl být důležitý nejen z hlediska vnímání potřebnosti výkonu poštovních služeb v jednotlivých lokalitách, ale případně i kvůli přenosu některých služeb na obce. „Zrušení poboček České pošty může vytvořit tlak na využívání služeb úřadů územní samosprávy např. v případě agend Czech POINT. Naopak právě obecní orgány by v některých případech při koordinaci transformace mohly zajistit část poštovních služeb v partnerském režimu,“ zmiňuje možné řešení jablonecký primátor s tím, že absolutní absence komunikace ze strany České pošty vstřícné řešení znemožnila, a navíc vedla i k jisté deziluzi představitelů obcí.

„Navíc sociální sítě přináší neověřené zprávy, že některým starostům obcí se prostřednictvím intervence na ministerstvu podařilo zrušení pošty odvrátit, což bohužel nepřispívá k pocitu, že se celý proces řeší objektivně a ve spolupráci s územními samosprávami. Proto vyjadřuji nesouhlas a žádám o dohled nad procesem transformace poštovních služeb,“ uzavírá svůj dopis ministru vnitra primátor statutárního města Jablonec nad Nisou Miloš Vele.

JN/Jana Fričová