Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Primátorem Jablonce nad Nisou je Miloš Vele z ODS, dostal 17 ze 30 hlasů

24. 10. 2022 | 19:00

AKTUALIZOVÁNO: Primátorem Jablonce nad Nisou je Miloš Vele z ODS, hlas mu dnes ve veřejné volbě dalo 17 ze 30 zastupitelů. Ve vedení druhého největšího města v Libereckém kraji bude Vele zodpovědný i za hospodaření, už v minulosti byl dvě volební období nejprve místostarostou a pak náměstkem primátora pro ekonomiku. Kromě 16 zastupitelů koalice pro něj hlasoval také Pavel Žur z uskupení Pro Jablonec.

VeleMIlošJN
NOvý jablonecký primátor Miloš Vele (ODS). Foto je z radničního webu.

Protikandidátem byl lídr vítězného ANO David Mánek, kterého navrhl klub zastupitelů SPD. Pro toho ale hlasovalo jen 14 zastupitelů ANO a SPD a také Žur. Volba byla dnes veřejná, kromě jiného i proto, aby se jí on-line mohl zúčastnil zastupitel Starostů pro Liberecký kraj Martin Bauer.

Statutárním náměstkem primátora zvolili zastupitelé lídra kandidátky Pirátů Jakuba Chuchlíka, zodpovědný bude za rozvoj města a digitalizaci. Náměstkyní pro oblast humanitní, která zahrnuje školství, zdravotnictví, sociální věci i kulturu, je Jana Hamplová (Starostové pro Liberecký kraj). Náměstkem pro rozvoj zvolili zastupitelé Petra Roubíčka (ODS) a náměstkyní primátora pro životní prostředí a strategii se stala Lenka Opočenská (Společně pro Jablonec). V radě jako neuvolnění, tedy bez nároku na plný plat, zasednou ještě poslanec Petr Beitl (ODS), Petr Klápště (Společně pro Jablonec), Jitka Skalická (Starostové pro LK) a Jaroslav Šída (Piráti).

Nové vedení Jablonce nad Nisou.

 

Jablonec má před sebou podle primátora velké investice. "K těm největším patří plánovaná výstavba dopravního terminálu a prodloužení tramvajové trati, jsou to projekty, na kterých se musí ještě odpracovat spousta práce a jsme tam vázáni i termíny, kdy tam musíme začít a do kdy skončit. Na stole je i řada menších projektů, hlavně fotovoltaika na našich objektech, na tom bude pracovat Jablonecká energetická," řekl ČTK Vele. První solární elektrárny by měly být podle něj na střechách jabloneckých škol a školek.

Volby v Jablonci vyhrálo ANO a získalo v zastupitelstvu devět mandátů, druhá ODS jich má pět. V zastupitelstvu jsou ještě SPD, Piráti a Společně (KDU-ČSL a Zelení), kteří mají po čtyřech mandátech, tři místa v zastupitelstvu obsadili Starostové pro Liberecký kraj a jedno uskupení Pro Jablonec. V koalici se spojily druhá ODS, Starostové pro Liberecký kraj, Piráti a uskupení Společně pro Jablonec. V zastupitelstvu má těsnou většinu 16 hlasů.

Rada města bude mít stejně jako v minulém volebním období devět členů, z toho uvolněných s nárokem na plný plat bude pět - primátor a čtyři náměstci. Náměstků je o jednoho víc než v minulých čtyřech letech. Návrh kritizovala Jana Pastuchová z opozičního hnutí ANO, lídr hnutí David Mánek žádal vyčíslení nákladů spojených s novým náměstkem, a to nejen náklady mzdové, ale i náklady na další personál s tím spojený. Vele upozornil, že se počítá se sdíleným sekretariátem, roční mzdové náklady na náměstka tajemník magistrátu Marek Řeháček odhadl zhruba na milion korun ročně.

čtk