Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Primátorský svařák letos přispěje na nákup pračky a sušičky pro klienty v Domě Naděje

25. 09. 2023 | 5:37

Primátorský svařák je tradiční součástí Vánočních slavností v Jablonci na Nisou a vždy je spojený s veřejnou charitativní sbírkou. Letos proběhne 15. prosince a výtěžek sbírky je určený organizaci Naděje.

svarak6
Foto: JN

„Také při letošním 15. ročníku Primátorského svařáku budeme nalévat svařené víno nebo horký čaj do hrnečků opět s motivem jedné z dominant jabloneckých staveb. Minimální příspěvek do sbírky - cena hrnečku bude, stejně jako loni, 100 korun, maximální výše není omezená,“ připomíná jablonecký primátor Miloš Vele s tím, že výtěžek z letošní sbírky poputuje na konto organizace Naděje. „Organizace peníze použije na nákup pračky a sušičky pro praní prádla klientů v Domě Naděje Za Plynárnou 13,“ dodává primátor.

V azylovém domě je nyní několik praček, které slouží k praní prádla jak pro klienty nízkoprahového denního centra a klienty terénních programů, tak i v rámci azylového domu, kde si klienti perou své prádlo sami. Pračky jsou v podstatě „nonstop“ v provozu, a tudíž jsou velmi opotřebené a poruchové.

NADĚJE byla založena 21. 8. 1990. Účelem a společným zájmem členů je vybudování a provozování sítě veřejně prospěšných služeb lidem na křesťanských principech. Hlavní činností NADĚJE jsou služby duchovní, sociální, zdravotní, humanitární a charitativní, poradenské, osvětové, vzdělávací, výchovné apod., včetně doplňkových služeb. Své služby zaměřuje zejména na lidi osamělé, zdravotně postižené, na rodiny, lidi sociálně vyloučené nebo jinak znevýhodněné a ohrožené. V Libereckém kraji působí Naděje v Liberci a Jablonci nad Nisou - zde od roku 1998 v Jablonci provozuje síť služeb pro lidi bez domova a lidi žijící v rizikových lokalitách. Všechny slouží především občanům města Jablonec nad Nisou.

JN/Jana Fričová