Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Projekt obnovy Kantorovy vily v Jablonci nad Nisou zpracuje studio Objektor

22. 04. 2024 | 14:37

Projekt obnovy cenné Kantorovy vily v Jablonci nad Nisou zpracuje pro město pražský ateliér Objektor architekti, který zvítězil v architektonické soutěži. ČTK o tom informovala mluvčí magistrátu Jana Fričová. Památkově chráněnou funkcionalistickou vilu koupilo město před sedmi lety, otevřít ji chce veřejnosti.

kantorova vila exter soucasny 02-scaled-1
foto archiv

Projektovou dokumentaci chce mít město nejpozději na jaře 2025, na stavbu plánuje využít evropské dotace, získat může přes 42 milionů korun.

Do soutěže se přihlásilo 28 architektů a studií, do užšího výběru postoupilo pět. "Očekáváme, že vybraný návrh citlivě přistoupí k rekonstrukci původního prostorového uspořádání a upravený interiér pak bude vyprávět příběh architekta, původních majitelů, vily i celého města," doplnil náměstek primátora Jakub Chuchlík (Piráti). Na rekonstrukci Kantorovy vily jsou podle něj vyčleněné evropské dotační prostředky v programu ITI liberecko-jablonecké aglomerace, rekonstrukce by se měla uskutečnit v letech 2025 až 2026.

Vilu nedaleko jablonecké přehrady nechal postavit lékař Alfréd Kantor v letech 1933 až 1934 podle projektu Heinricha Kulky, žáka a blízkého spolupracovníka klasika moderní architektury Adolfa Loose. Dům připomíná slavnou Müllerovu vilu v Praze a jde o jeden z nejcennějších objektů tohoto stylu v regionu. Vila má čtyři podlaží, výrazně krychlové hmoty jsou prolomeny nepravidelným rastrem oken. Nejvýraznějším prvkem světlé fasády je vstup s travertinovým obkladem a prosklenými dveřmi s mříží. Přízemí vily je prostřednictvím terasy propojeno se zahradou.

"Ta vila byla významným dokladem vlivu Adolfa Loose na Heinricha Kulku, Loosova žáka a později dlouholetého spolupracovníka. Bohužel v 60. letech prošla poměrně radikální přestavbou, v rámci které bylo vestavěno jedno centrální schodiště, které vlastně popřelo hlavní prostorovou kvalitu objektu. Ten by v rámci takzvaného raumplánu koncipován jako šroubovice prostorů, kterými lze prostupovat. Z původního prostorového řešení zbylo jen torzo, nicméně pořád poměrně dochované a ten návrat je možný," doplnil Chuchlík.

Vítězný návrh vdechne stavbě nový život. "S respektem přistupuje k dochovaným interiérům, zároveň přináší současnou vrstvu, důležitou pro novou etapu života vily. Původní garáž je nově využita jako přednáškový sál, dětské pokoje mají funkci edukačních místností, poslední podlaží s terasou se stane výstavním sálem. Přízemí může sloužit jako společenský prostor provázaný se zahradou. Ta je důležitou součástí navrhované rekonstrukce," popsala návrh Pavlína Müllerová z kanceláře architektury města.

čtk