Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Projekt sdílených kol bude v Jablonci nad Nisou pokračovat i v příštím roce. Nejčastěji si je lidé půjčují u přehrady

06. 05. 2024 | 10:00

Projekt sdílených kol bude v Jablonci nad Nisou pokračovat i v příštím roce. Se společností nextbike uzavřela radnice smlouvu na dva roky. Pokračování projektu bude město stát 1,45 milionu korun. Velkou část by měla pokrýt dotace z Libereckého kraje, řekla ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Počet kol se zvýšil z loňské stovky na 130. K dispozici jsou na 39 místech, loni jich bylo o devět méně.

Nově jsou podle Fričové bicykly k dispozici u všech vlakových nádraží ve městě, ale také například v Jeronýmově ulici na Šumavě, Vlaštovčí na Dolině, v ulici Mládí ve Mšeně, u městské sportovní haly nebo v Petřínské ulici ve Vrkoslavicích. "Dvě stanoviště na Šumavě a ve Vrkoslavicích, která si přáli lidé nejvíc, nám ale zamítl dopravní inspektorát s ohledem na bezpečnost kvůli špatným rozhledovým poměrům," dodala mluvčí radnice.

Sdílená kola byla ve druhém největším městě Libereckého kraje k dispozici poprvé od loňského června. Projekt začínal se 100 bicykly a 24 stanovišti. Během roku přibylo na základě podnětů veřejnosti dalších šest míst, třeba u autobusových zastávek. Do systému provozovaného společností nextbike se loni v Jablonci zaregistrovalo 3427 lidí. Od června do konce listopadu, kdy byla kola k dispozici, provedli lidé 23.375 výpůjček, tedy v průměru 3896 měsíčně a 129 denně.

Sdílené nextbike jsou populární i v Praze, ilustrační foto

Na sdílených kolech najeli lidé po městě přes 30.000 kilometrů, v průměru 1,3 kilometru na výpůjčku. Největší zájem byl o kola v červnu po zahájení programu a pak v září se začátkem školního roku. Nejvíc výpůjček zaznamenal nextbike v den zahájení školního roku 4. září, kdy si kolo půjčilo 281 lidí. Prvních 15 minut mají lidé zdarma, náklady hradí město. Takových výpůjček bylo podle Fričové téměř 93 procent.

Nejčastěji si lidé kolo půjčovali u přehrady - ve stanicích Rybářská bašta a U Volta a také u plaveckého bazénu. Velmi vytížená byla i stanoviště na autobusovém nádraží a u parku v Mánesově ulici. Pokračování projektu kritizoval opoziční zastupitel Milan Kroupa (ANO), podle kterého je neekonomický. "Mně vyšlo, že jeden kilometr jsme dotovali 68 korunami, to je stejně jako na jeden kilometr autobusu," řekl. Podle registru smluv měl loni Jablonec společnosti nextbike za provoz sdílených kol zaplatit téměř 1,271 milionu korun, v přepočtu to je zhruba 42 korun na ujetý kilometr.

V Česku využívají sdílená kola desítky měst. Liberecký kraj se loni rozhodl tento způsob dopravy ve městech podpořit, do dotačního programu na podporu městské mobility dal tři miliony korun. Letos je v programu stejná částka, podporu pro jednotlivá města ale kraj zvýšil. Zatímco loni mohla města získat půl milionu a letos je to až milion korun, maximálně ale 70 procent způsobilých výdajů.

čtk