Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Radnice imobilním občanům zařídí aplikaci vakcíny doma. Stačí se ozvat na tel. číslo 483 357 439

30. 11. 2021 | 5:44

Devět imobilních zájemců o očkování proti covidu se přihlásilo na mimořádnou linku jabloneckého magistrátu 483 357 439. Ještě týden, do pátku 3. prosince, se na stejné číslo mohou přihlásit ti, kdo se nemohou kvůli fyzickému omezení dostat do očkovacího centra. Radnice jim zařídí aplikaci vakcíny doma.

invalidawwwi60cz
ilustrační foto

Odbor sociálních věcí a zdravotnictví jabloneckého magistrátu mimořádnou linkou zareagoval na zprávy z jabloneckého očkovacího centra, kam se obrací imobilní zájemci o očkování, kteří se nemohou dostat do centra a praktický lékař je nenaočkuje. „Dosud se nám na telefonní linku ozvalo devět zájemců. 

Zapíšeme je do seznamu, prokonzultujeme s nimi zdravotní stav včetně toho, o jakou dávku v pořadí jim jde a jakou vakcínu už mají aplikovanou,“ popisuje mimořádnou službu Martina Rosenbergová, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví, a zdůrazňuje, že nabídka je určená pouze imobilním občanům. „Těm zařídíme aplikaci nejen první, ale i následujících dávek. Termín aplikace zvolíme podle počtu zaregistrovaných a časových možností lékaře.“

Počty nakažených stoupají, zaplňuje se také jablonecká nemocnice, kde už od úterý 23. listopadu vypomáhají na covidových pracovištích také tři vojáci. Na covidových lůžkách leží 32 pacientů, osm z nich je na JIP, výrazná většina z nich je neočkovaná. „Důrazně doporučuji všem očkování. Vedlejší účinky po aplikaci jsou ve většině případů mírné, očkování snižuje riziko nákazy i přenos na jiné osoby, průběh nemoci u očkovaných pacientů je lehčí,“ apeluje na veřejnost ředitel Nemocnice Jablonec Vít Němeček.

Očkovací centrum v Nemocnicei Jablonec je otevřené ve středu a v pátek od 7.30 do 17 hodin, objednací lhůty jsou 7-10 dnů, současná kapacita odpovídá zhruba 1200 klientů týdně. V jablonecké nemocnici je také odběrové místo, kde se provádí pouze na objednávku PCR testy. Kapacita místa se navyšuje průběžně tak, aby objednací lhůty nepřekročily čtyři dny.

Kvůli zvýšenému počtu pacientů s covidovou nákazou musela nemocnice přistoupit k některým nepopulárním omezením: „Žádáme o trpělivost a dodržování všech nastavených opatření. Byli jsme nucení omezit plánovanou operativu, až na výjimky jsou zakázané návštěvy. Je možné, že s rostoucím počtem nakažených budeme muset přistoupit k dalším omezením,“ obává se Vít Němeček. Výjimkami u návštěv jsou otcové u porodu, částečně jsou možné návštěvy na pediatrii a u lidí v terminálním stavu, vždy nejdéle na   15 minut a návštěvníci nesmí vykazovat žádné známky virového onemocnění.

Aktuální informace najdete na www.nemjbc.cz

JN/Jana Fričová