Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Senioři jsou snadnou kořistí pachatelů kyberkriminality. Městští strážníci pro ně pořádají přednášky

02. 02. 2024 | 8:36

V průběhu posledních deseti let se téměř zdesetinásobil počet případů kyberkriminality a nejvíce ohroženou skupinou jsou senioři. Jablonecká městská policie se proto rozhodla vytvořit cyklus preventivních přednášek pro tuto věkovou skupinu. První z nich se odehrála v integračním centru Krajanka, další budou pokračovat v klubech seniorů.  
 

seniořiPár
ilustrační foto

„Zaměřili jsme se právě na tu nejohroženější, čili seniorskou skupinu obyvatel Jablonce. V jednotlivých klubech seniorů účastníky seznámíme s nejčastějšími způsoby páchání trestných činů, se kterými se ve virtuálním prostoru mohou setkat, ale i s tím, jak se účinně bránit,“ konstatuje ředitel MP Jablonec nad Nisou Michal Švarc.

První ze série besed na téma kyberkriminality připravili strážníci z oddělení prevence jablonecké MP, Tomáš Svačina a Miloslav Lejsek, v integračním centru Krajanka pro ukrajinské seniory žijící nyní v Jablonci.   

„Tuto skupinu jsme zvolili cíleně. Senioři v České republice mají o kyberkriminalitě určitou míru povědomí, ale nevíme, jakou zkušenost mají senioři z Ukrajiny. Proto jsme cítili potřebu je o tomto specifickém druhu kriminality informovat a poradit jim, jak se bránit. I oni jsou nyní součástí naší společnosti a je třeba jim věnovat pozornost, aby se nestali snadným terčem podvodníků. Nevíme, zda jinde v Česku probíhají obdobné přednášky, překvapila nás hojná účast,“ sdělil Tomáš Svačina s tím, že další přednášky na stejné téma na sebe nenechají dlouho čekat.

„Nyní se však vydáme mezi jablonecké seniory do jejich klubů. Nebude to naše první společné setkání,“ připomíná Miloslav Lejsek. V minulosti pro ně strážníci připravili kupříkladu besedy na téma aktivní ochrana před okradením, jak předejít přepadení, jak se vyhnout podvodu, jak zabezpečit majetek nebo jak se chovat bezpečně v silničním provozu.

Od loňského roku má Jablonec nad Nisou schválený Plán prevence kriminality na léta 2023-2028. V něm je akcentovaná právě prevence kyberkriminality. Plán se zaměřuje především na ohrožené skupiny, jako jsou senioři, děti, mládež a národnostní menšiny.

JN/Jana Fričová