Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sklo v architektuře už dávno nejsou jen okna, skleněné fasády moderních domů skrývají špičkové technologie

25. 10. 2019 | 8:02

Sklo v architektuře už dávno nejsou jenom okna. I zdánlivě jednoduché skleněné fasády moderních domů skrývají špičkové technologie a jsou za nimi měsíce vývoje. I v této oblasti patří čeští skláři ve světě ke špičce. Ukázalo to diskusní setkání věnované současnosti i budoucnosti sklářského a bižuterního průmyslu Sklářské svítání. Už poosmé ho v Jablonci nad Nisou uspořádal Svaz průmyslu a dopravy ČR ve spolupráci s Muzeem skla a bižuterie.

jablonec muzeum sklo mad 72887781 2443206945776991 3375218260222935040 o
Foto: Mad

Uplatnění skla v architektuře, a to jak v exteriéru, tak v interiéru, bylo tématem letošního setkání. Svou produkci představil mimo jiné největší výrobce plochého skla v zemi - skupina AGC. Umí vyrobit až 20 metrů dlouhé sklo s úpravou na míru konkrétnímu architektovi či zákazníkovi. Trendem moderní architektury je velkoformátové zasklení. Firma vyrábí například skleněné tabule se zatavenými fotovoltaickými články. "V současné době rozjíždíme i výrobu vakuových skel," uvedla Marcela Antlová z AGC.

Se špičkovými architekty spolupracuje také česká firma Sipral, která se specializuje na obvodové pláště budov ze skla a lehkých kovů. "Máme za sebou projekty jako je výstavní prostor Nadace Louis Vuitton v Paříži, multifunkční La Défense Arena ve stejném městě nebo luxusním rezidenční projekt Wardian v Londýně," řekl obchodně technický konzultant Sipralu Ladislav Hruška. V současnosti se firma podílí na výstavbě univerzitního kampusu v Manchesteru. Z dílny české firmy je i plášť unikátní spalovny, kterou nedávno otevřeli v centru Kodaně.

Výroba plochého skla je dnes v Česku dominantním sklářským odvětvím. Podle výroční zprávy Asociace sklářského a keramického průmyslu ČR dosáhly v loňském roce tržby sklářství 44,10 miliardy korun, ploché sklo se na nich podílelo ze 45 procent a dosáhly 19,63 miliardy. Zhruba 85 procent vyrobeného plochého skla jde přímo nebo zprostředkovaně do zahraničí, zejména do zemí Evropské unie. Produkce plochého skla zaměstnává bezmála 6150 lidí a průměrné mzdy v této výrobě jsou v rámci odvětví nejvyšší - loni vzrostly o devět procent na 38.587 korun.

čtk