Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Součástí Maloskalské Drábovny jsou i zbytky středověkého hradu. Žil tu loupežník Dráb

07. 03. 2020 | 5:46

Startuje víkend. Kam na výlet? I když je Liberecký kraj rozlohou druhý nejmenší, má turistům rozhodně co nabídnout. Kromě populárních cílů zde mohou výletníci vyrazit i na celou řadu méně známých, leč přesto pozoruhodných míst. Například na Drábovnu v Českém ráji.

Drábovna (1)
Foto LK

Pod tímto názvem, někdy rozšířeným na Maloskalská Drábovna, se skrývá pískovcová plošina se skalním městem u Frýdštejna nad pravým břehem Jizery nedaleko Malé Skály.

Vrcholovou plošinu rozdělují na několik částí rokle. Mezi ty nejzajímavější patří rokle Vondrova, Přední a Zadní Kostel, Foukané díry a Varta. Výzkumy profesora. J. V. Šimáka ukázaly, že některé skalní převisy a jeskyně Drábovny byly osídleny již v mladší době kamenné, to jest ve 3. tisíciletí před naším letopočtem, kdy do Čech přišlo nejstarší zemědělské obyvatelstvo.

Foto: LK

„Myslím, že v případě Drábovny se jedná o místo, které znají místní i lidé z daleka. Má ale své kouzlo, a tak malý jarní výlet určitě potěší každého,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Lze tu najít mimo jiné také zbytky středověkého hradu. Zachovaly se po něm otvory ve skále, které dříve sloužily pro upevnění trámů. Pověst vypráví, že zde žil loupežník Dráb, který z nedaleké vsi Záborčí unesl mladou ženu. S pomocí turnovského kata se jí však podařilo únosce Drába zabít.

Výlet na Drábovnu potěší horolezce, houbaře i sběrače borůvek. Nejlépe se k ní lze dostat po červené turistické trase z Turnova na Frýdštejn, přičemž věnujte pozornost rozcestníku Odbočka na Drábovnu.

Foto: LK

Kam ještě vyrazit na výlet nebo za zajímavou událostí? Tipy, přehledy akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti se nalézají na webu www.liberecky-kraj.cz, na YouTube prostřednictvím kanálu Region Liberec nebo na facebookové stránce Liberecký kraj — cestou necestou. Zážitky pak lze sdílet na Instagramu pod hashtagem #regionliberec.

LK/Jan Mikulička