Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Stavbaři se v dubnu vrátí po zimní přestávce do jablonecké ulice U Přehrady

23. 03. 2024 | 5:41

Od dubna začnou po zimní přestávce opět práce na rekonstrukci jablonecké ulice U Přehrady. Projekt byl rozdělený na tři části, z nichž dvě byly zrealizované od června do listopadu loňského roku. Hned po Velikonocích odstartuje realizace třetí části, která potrvá do konce května. Investorem stavby je Liberecký kraj, Jablonec nad Nisou se podílí investicemi do chodníků, zeleně a veřejného osvětlení. Stavba vyjde krajský rozpočet na 37,9 mil. korun včetně DPH.

jablonec u přehrady tw FULVfqZXEAAWHn8
Foto: JN

Loni byla součástí rekonstrukce silnice také oprava mostní konstrukce přes Mšenský potok. „Během výkopových prací narazili stavbaři na několik nepředvídatelných skutečností, tou největší překážkou bylo vedení středotlakého plynovodu. Kvůli tomu bylo nutné operativně zapracovat změny v dokumentaci na opravu mostu a v technologii provádění prací,“ konstatuje Jaroslav Postl, autorizovaný technik pro pozemní stavby a technický dozor investora, kterým je Liberecký kraj. Následkem změn bylo drobné zdržení, které nemělo výrazný dopad na dokončení celé stavby v roce 2024.

Hlavní stavební práce v posledním úseku včetně pokládky povrchu a vyznačení vodorovného dopravního značení jsou plánované v průběhu dubna a května. „Během této doby bude opravená zbývající část komunikace od mostu přes Mšenský potok až po světelnou křižovatku s ulicí Palackého,“ popisuje Postl.

S částečnou uzavírkou ulice U Přehrady souvisí i dopravní opatření městské hromadné dopravy. „Kvůli uzavírce jednoho jízdního pruhu ulice U Přehrady od křižovatky s ulicí Palackého po křižovatku s ulicí Smetanova bude od úterý 2. dubna pro linky č. 109 a 131 (školní linka) dočasně zrušená zastávka U Přehrady,“ informuje ředitel Jablonecké dopravní Luboš Wejnar s tím, že náhradní zastávka pro linku č. 109 směr Paseky najdou v ulici U Přehrady za křižovatkou s ulicí Smetanova. Náhradní zastávka pro školní linku č. 131 směr Mšeno bude v ulici Smetanova za křižovatkou s ulicí U Přehrady, případně lze využít zastávku Jablonex v Palackého ulici.

K bezpečnějšímu přechodu ulice U Přehrady přispěje obnovený přechod od městského bazénu k vodní nádrži. Ten při opravách komunikace v loňském roce zmizel, pak jej bylo nutné nasvítit podle nových platných norem, co vyžadovalo výrobu nového svítidla, tzv. dvojvýložníku. Od středy 20. března se přechod včetně osvětlení vrátil na původní místo.

Stavební práce v ulici U Přehrady začaly už v roce 2022, pokračovaly loni od června do listopadu a celá rekonstrukce by se měla završit letos. Investorem celkové rekonstrukce komunikace spočívající v kompletní výměně konstrukce vozovky včetně sanace aktivní zóny a opravy konstrukce mostu přes Mšenský potok je KULK, realizátorem je Krajská správa silnic LK. Statutární město Jablonec nad Nisou se podílí realizací chodníků, zeleně a veřejného osvětlení. Městská investice vyšla na 1,2 mil. korun.

JN/Jana Fričová