Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

U fontány na Náměstí Dr. Farského rozkvetou vyvýšené záhony v odstínech růžové, modré a bílé

02. 05. 2022 | 8:49

Vyvýšené záhony na náměstí Dr. Farského zejí v těchto dnech prázdnotou. Oba však budou nově osázené tak, aby kvetly a voněly od jara do podzimu. Město za ně zaplatí necelých 240 tisíc korun a první výsledky by měly být viditelné už letos v létě.

U fontány na náměstí Dr. Farského, které je součástí městské památkové zóny, jsou dva velké vyvýšené záhony. Ty byly někdy kolem roku 2005 osázené skalníky a třezalkami. Keře jsou dnes prorostlé plevelem a okraje záhonů se rozpadají. Nastal čas vše obnovit a výsadbu zatraktivnit. „Proto jsme se rozhodli nechat vytvořit návrh nového ozelenění záhonů. Ten máme hotový a nyní započala jeho realizace,“ říká vedoucí oddělení správy veřejné zeleně Štěpánka Gaislerová.

Odborná zahradnická firma odstranila v dubnu z obou záhonů dožilou zeleň, provedla drenáž z kameniva a rozprostřela ornici. Jakmile vzejdou plevely, záhony se opakovaně ošetří chemickými prostředky proti plevelům, které pak zahradníci zcela odstraní. Poté budou záhony připravené k založení nové vegetace.  
Možná už letos, ale spíše příští rok se vyvýšené záhony na náměstí vybarví a rozvoní. „Zahradní architektka Gabriela Mlatečková Čížková navrhla výsadbu v barevné škále bílá, růžová, modrá a fialová. Kombinuje stálezelené druhy s půdopokryvnými keříky, různě vysokými travinami a cibulovinami,“ popisuje návrh výsadby Gaislerová.   

Záhony budou osázené keři a trvalkami vhodnými do suchých půd, které kvetou od jara do podzimu. Jejich kraje vyznačí keře a ploché kameny. V průběhu května vykvetou růžovo-fialovo-bílé šalvěje podsazené bíle kvetoucím barvínkem. V létě se rozvoní bílé a růžové půdopokryvné drobnokvěté růže spolu s levandulemi, svíčkovci a dalšími trvalkami, jako jsou třapatka a dobromysl. Podzim ukončí kvetení fialových a modrých aster v kontrastu s travinami.

a oba záhony zahradníci vysadí celkem 268 rostlin a uloží více jak 70 kamenů různých velikostí. Celkem za úpravu zeleně na náměstí město zaplatí 240 tis. korun včetně DPH. „Doufáme jen, že lidé nebudou výsadbu ničit, vytrhávat a pouštět do záhonů své psy. Naopak, že se budou pohledem na jejich novou podobu těšit, budou u nich rádi sedávat a odpočívat,“ podotýká Štěpánka Gaislerová.

Jablonec v posledních letech dbá o vylepšení zeleně. Krásným příkladem jsou v posledních letech rozkvetlé záhony cibulovin, trvalek a keřů uvnitř i na okrajích okružní křižovatky U Zeleného stromu. Letničkové záhony se každý rok zakládají také v bývalé fontáně ve Vrchlického sadech, loni vznikly další v parku Nová Pasířská, letos jsou plánované záhony na okrajích okružní křižovatky v Mostecké ulici.

JN/Jana Fričová