Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Uzavřít novou smlouvu na odpad mají lidé v Jablonci čas jen do konce května

18. 05. 2022 | 15:56

Do konce května mají obyvatelé v Jablonci nad Nisou čas uzavřít s městem novou smlouvu na svoz a likvidaci komunálního odpadu, staré smlouvy vypršely 31. prosince. Radnice od nového roku systém změnila, a lidé se tak musí k poplatku za odpad znovu registrovat. Lhůta měla podle vyhlášky skončit v sobotu 15. ledna, radnice ji několikrát prodloužila, na konci května ale registrace končí. Po tomto datu už ti, kdo povinnost nesplní, přijdou o popelnici a hrozí jim i statisícové pokuty, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová. Novou smlouvu nemá 580 poplatníků, tedy asi desetina těch, kteří by ji měli uzavřít.

odpady kontejnery tideny odpad
Ilustrační foto

K registraci poplatku se obyvatelé v Jablonci mohli hlásit od září loňského roku. "Byli jsme benevolentní a lhůtu k registraci jsme prodloužili, přesto jsou stále ještě tací, kteří svou povinnost danou obecně závaznou vyhláškou o místním poplatku za komunální odpad nesplnili a využívají popelnici, aniž by se ohlásili k poplatku," doplnila vedoucí ekonomického odboru města Kateřina Tuláčková. Od 1. června pracovníci svozové společnosti podle ní všechny neregistrované nádoby odvezou.

Neregistrované budou od června orgány města sledovat, hrozí jim pokuta za nesplnění ohlašovací povinnosti, která může dosáhnout až půl milionu korun, také budou muset prokázat, jak se svými odpady nakládají. Za odkládání vlastního směsného komunálního odpadu například k sousedům nebo na černé skládky hrozí podle Tuláčkové pokuta až 100.000 korun.

Jablonec je jedním z mála měst v Libereckém kraji, kde nemají paušál, ale lidé platí za popelnici, kvůli novele zákona o odpadech museli i tam schválit novou vyhlášku. Ceny za odpad sjednotili, což pro majitele nejmenších šedesátilitrových nádob při vyvážení každý týden bude znamenat zdražení zhruba o dvě koruny ročně, u 120litrové nádoby se ale cena zvedla o 56 procent a v případě 1100litrového kontejneru o 73 procent. Nový systém od počátku kritizují opoziční Piráti, protože zavádí povinný objem popelnice na hlavu, a pro domácnosti zvyklé důsledně třídit je demotivující.

Plátci se mohou registrovat prostřednictvím formuláře, který najdou na webu města, podat ho mohou osobně každý den v přízemí radnice nebo poslat poštou.

čtk