Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci nad Nisou po 28 letech ODS volby prohrála, zvítězilo hnutí ANO. Bronz bere SPD

24. 09. 2022 | 20:54

AKTUALIZOVÁNO: Jablonec nad Nisou byl dlouhá léta baštou Občanské demokratické strany (ODS), od roku 1994 strana ve druhém největším městě Libereckého kraje vždy vyhrávala. Letos prohrála, a v zastupitelstvu získala jen pět mandátů ze 30.

JNDEDradnice zasedacka
archivní foto zasedačky jablonecké rady

Zvítězilo ANO a má devět zastupitelů. Do voleb ho vedl David Mánek, který byl poslední čtyři roky náměstkem primátora pro školství a sociální oblast. Teď chce být primátorem. Povolební vyjednávání už začala, k sestavení koalice bude třeba nejméně tří stran.

V Jablonci vybírali voliči z 11 kandidátek, do zastupitelstva se jich dostalo sedm. Třetí skončila SPD a bude mít čtyři zastupitele stejně jako Piráti a také uskupení Společně pro Jablonec, tři mandáty získali Starostové pro Liberecký kraj a jednoho zastupitele bude mít uskupení Pro Jablonec. "Je to šok, čekali jsme se, že se projeví celostátní politika, ta nám určitě moc nepomohla, ale že to dopadne takhle, jsem nečekal, a že takhle vyroste SPD v Jablonci také ne," řekl ČTK v reakci na výsledek voleb lídr kandidátky ODS Miloš Vele.

Mánek ČTK řekl, že ANO je připravené jednat o koalici se všemi. "S ODS budeme určitě jednat jako jednou z prvních stran, protože je druhou nejsilnější stranou a samozřejmě se to nabízí. Jen dvě strany ale nebudou stačit, bude tam muset být ještě nejméně jeden partner," řekl. Poslední tři roky v Jablonci ODS a ANO vládly, k velkým sporům podle Mánka nedocházelo a spolupráce byla konstruktivní. Výsledek voleb podle Mánka ovlivnila aktuální situace ve společnosti a nespokojenost lidí, ani on nečekal tolik hlasů pro SPD.

Před čtyřmi lety zvítězila ODS, když pro ni hlasovalo 22,33 procenta voličů a získala osm mandátů ze 30, přesto se jí nepodařilo sestavit koalici. Druhé ANO tehdy získalo o mandát méně. Třetí Piráti měli pět zastupitelů, čtyři získalo Společně pro Jablonec. Do zastupitelstva se v minulých volbách dostali také tři zástupci uskupení Starostové pro Liberecký kraj, dva za Novou budoucnost pro Jablonec a jeden z SPD.

Bezprostředně po volbách se na koalici dohodlo druhé ANO s Piráty, uskupením Společně pro Jablonec a připojil se i jeden ze dvou zastupitelů za Novou budoucnost pro Jablonec. Koalice měla 17 mandátů, primátorem byl Milan Kroupa (ANO), vydržela ale sotva rok. Na podzim 2019 zastupitelé Kroupu, který vystoupil z ANO, odvolali. ANO se dohodlo na nové spolupráci s vítěznou ODS, podpořili ji také Starostové. Kroupu v čele města nahradil občanský demokrat Jiří Čeřovský. Ten už letos do zastupitelstva nekandidoval, politiku se Čeřovský rozhodl úplně opustit.

Shrnutí: Komunální volby v Jablonci nad Nisou vyhrálo hnutí ANO, získalo devět mandátů v zastupitelstvu, které má 30 členů. Druhá skončila ODS s pěti mandáty. Třetí SPD bude mít čtyři zastupitele. Vyplývá to z výsledků komunálních voleb na www.volby.cz. Voleb se zúčastnilo 38,99 procenta voličů.

Čtvrtí Piráti mají čtyři mandáty, čtyři zastupitele budou mít na pátém místě Společně - KDU-ČSL a Zelení. Šesté je SLK se třemi mandáty. Sedmou příčku obsadí Pro Jablonec s jedním zastupitelem.

čtk

Výsledky komunálních voleb 2022

Strana Procenta Hlasy Mandáty
ANO 25.13 94256 9
ODS 15.48 58086 5
SPD 12.52 46963 4
Piráti 10.76 40362 4
Společně - KDU-ČSL a Zelení 10.57 39654 4
SLK 10.39 38994 3
Pro Jablonec 5.07 19007 1
Právo Respekt Odbornost 2.92 10937 0
DOMOV NAD NISOU 2.73 10232 0
JS, AJ a TOP 09 2.66 9997 0
KSČM 1.77 6642

0