Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci přibylo osm nových speciálních nádob na oleje a tuky z domácností

10. 01. 2024 | 12:22

V Jablonci nad Nisou se objevilo osm nových speciálních nádob na sběr olejů a tuků z domácností. Celkem je ve městě již 18 těchto nádob, dalších pět je ve sběrných dvorech.

odpady oleje a tuky 240109 Oleje a tuky
Foto: JN

„Separační nádoby se od klasických černých popelnic liší šedými úchyty a bočním otvorem pro vhoz. Lidé do nich mohou odevzdat oleje a tuky po smažení, fritování apod.,“ říká Ludmila Rosenbaumová z odboru městské ekologie jabloneckého magistrátu. Podle jejích slov je třeba zbytky olejů a tuků slít do plastové nádoby s těsnícím uzávěrem, ideálně do PET lahve, které se pak vhodí otvorem z boku separační nádoby. „Do nádob nepatří minerální oleje (motorové, převodové, hydraulické), maziva, kapaliny a olejové barvy. Ty je nutné odevzdat jako nebezpečný odpad ve sběrném dvoře ve Smetanově ulici nebo při ambulantních svozech nebezpečného odpadu,“ upozorňuje Rosenbaumová.

Použité oleje a tuky ze separačních nádob specializovaná firma ekologicky zpracuje. „Odpad se vytřídí, vyčistí a pak je možné ho využít jako druhotnou surovinu např. v petrochemickém průmyslu pro výrobu biopaliv. A proto nevylévejte kuchyňské oleje a tuky do WC a výlevek ani do volné přírody, ale odneste je do speciálních nádob,“ vyzývá veřejnost Ludmila Rosenbaumová. Kromě speciálních nádob je jedlé oleje a tuky možné odevzdat ve všech sběrných dvorech, tzn. na Proseči, ve Smetanově, Belgické, Želivského a Dalešické ulici.

Oddělený sběr tuků je důležitý

Při vylévání olejů a tuků do WC, výlevek nebo dřezů je kanalizace dříve či později v havarijním stavu. Odpadními vodami ochlazené tuky a olej se vysráží a postupně zanáší, doslova zalepují odpadní systémy v domácnostech i veřejné síti. „Tuky se v kanalizaci částečně rozkládají, tím vznikají mastné kyseliny, které zvyšují korozi kanalizačního potrubí. Tomu napomáhá i kombinace nečistot v odpadních vodách, kde se míchají vody z myček, praček a splašky z domácnosti. Separací potravinářských olejů a tuků prodloužíme životnost odpadních potrubních systémů v našich domech a ve městě,“ vysvětluje Rosenbaumová.

Oleje a tuky, které se kanalizačním systémem dostanou až do čistírny odpadních vod, zanáší mechanické části technologie, např. čerpadel. Navíc poškozují bakterie zodpovědné za čistící proces, čímž se může snížit kvalita vyčištěné odpadní vody.

Stanoviště nových nádob:

J. Hory u č. 23
Na Roli u č. 62
Lípová
Pražská u Dělnického domu
Nerudova
Pasecké náměstí
Široká u č. 22
Polní - Liberecká u č. 54

JN/Jana Fričová