Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vláda Petra Fialy dnes bude zasedat v Jablonci n. N., jednání doprovodí protesty zemědělců

13. 03. 2024 | 5:48

Investice do dopravy a dotační programy v Libereckém a Královéhradeckém kraji, přeshraniční spolupráce nebo stav afrického moru prasat budou tématy vlády Petra Fialy (ODS) na jejím dnešním zasedání v Jablonci nad Nisou. Podle pozvánky na výjezdní jednání, kterou zveřejnil úřad vlády, chce ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) projednat i jedno z opatření k podpoře zemědělců.

FialaPetrNovináč
Premiér Petr Fiala v obležení novináři, foto z X.com

Do města se sjedou farmáři z kraje, aby demonstrovali svou nespokojenost se situací v odvětví.

Podle předsedy Regionální agrární rady Libereckého kraje Roberta Erlebacha bude demonstrace zemědělců spojená s protestní jízdou traktorů a protestující chtějí Výbornému a Fialovi předat společné memorandum českých, polských a německých farmářů. Mimo jiné v něm žádají revizi zemědělské politiky Evropské unie, odmítnutí nynější podoby zelené politiky nebo zastavení bezcelního přílivu produktů z mimounijních zemí, které nesplňují unijní normy pro výrobu a kvalitu. Žádají i zablokování podle nich nekontrolovaného a bezcelního dovozu z Ukrajiny, zvýšenou ostrahu východních hranic nebo zavedení cel.

Premiér ČR Petr Fiala. Foto z X.com

Fialova vláda bude jednat v regionech popáté. Cyklus výjezdů do krajů zahájila loni v březnu, když jednala v Jeseníku, a naposledy takto zasedala loni v prosinci v Bučovicích na Vyškovsku. Při výjezdech ministři většinou vedle společného jednání absolvují i návštěvy spojené s jejich resorty, jednají s představiteli místních samospráv i firem.

čtk