Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výstavba úseku cyklostezky Greenway Jizera u Železného Brodu je asi v polovině. Hotová bude letos koncem roku

04. 03. 2024 | 10:57

Výstavba čtyřkilometrového úseku cyklostezky Greenway Jizera u Železného Brodu na Jablonecku za 94 milionů korun je hotová asi z poloviny. Stavbu sice provázejí komplikace, i tak by ale práce měly skončit v dojednaném termínu, letos na konci roku. ČTK o tom informoval starosta Železného Brodu František Lufinka (Za rozvoj města).

cykloGWJ 02charousek
Cyklostezka Grrenway Jizera u Malé Skály, archivní foto Pavel Charousek

"Pořád tam je předpoklad, že do listopadu by mělo být hotovo, i když se objevily nějaké problémy a je tam i velké množství přesunu hmot, materiálů," řekl Lufinka.

Výstavba cyklostezky mezi Železným Brodem a Líšným začala zhruba před rokem, stavebně jde o hodně složitý úsek. Cyklostezka vzniká v úzkém údolí mezi řekou a železničními kolejemi. Dělníci tak musí mimo jiné postavit lávku, přes půl kilometru opěrných zdí a na několika místech také stabilizovat břeh Jizery za pomoci kamenných monobloků.

archivní ilustrační foto

Po dokončení se tento úsek napojí na cyklostezku, která vede přes Malou Skálu do Turnova. Cyklisté tak budou mít k dispozici zhruba 14 kilometrů souvislé trasy. Letos možná začne výstavba dalšího navazujícího desetikilometrového úseku z Turnova do Svijan za 100 milionů korun, na který je vydané stavební povolení. Zahájení stavby je závislé zejména na získání evropské dotace.

Cyklostezka Greenway Jizera po úplném dokončení povede od pramene Jizery na Smrku v Jizerských horách až po soutok s Labem ve středních Čechách. I když se původně předpokládalo, že už v roce 2015 by mohla být celá trasa hotova, mnoho úseků ještě chybí. Páteřní trasa by měla měřit 190 kilometrů, hotové jsou zatím desítky kilometrů.

čtk