Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Albrecht z Valdštejna převzal o víkendu v doprovodu stovek ozbrojenců vládu nad Frýdlantem

18. 05. 2019 | 18:21

Vládu nad Frýdlantem dnes znovu převzal generalissimus císařských armád, vévoda Albrecht z Valdštejna. Do města přijel provázen stovkami ozbrojenců. Vítalo ho zcela zaplněné frýdlantské náměstí. Lidé tleskali, užívali si Valdštejnských slavností, které se ve Frýdlantu konají už počtrnácté. Třídenní akce pravidelně láká kolem 30.000 návštěvníků, i letos bude zřejmě účast vysoká. Přestože minulý týden strašil organizátory déšť, dnes byla obloha skoro vymetená, slunce hřálo a foukal vítr.

vs19irmaH
Foto: Artur Irma

"Objednali jsme pěkné počasí a vyšlo to," poznamenal starosta Dan Ramzer, když před radnicí vítal Valdštejna s doprovodem, aby mu na dva dny předal klíč od města i vládu nad ním. Podle Miroslava Kněborta ze Sdružení Bohém, který Valdštejna už 20 let představuje, patří slavnosti ve Frýdlantu k největším městským historickým slavnostem v zemi. Sjíždí se na ně pravidelně několik stovek účinkujících v dobovém oblečení, přibývá ale také návštěvníků, kteří mají pro tyto akce dobové oblečení. Takoví mají totiž na akci vstup zdarma.

Valdštejnské slavnosti mají dlouholetou tradici, ty první se konaly koncem června roku 1934 k 300. výročí zavraždění Albrechta z Valdštejna. Tehdy trvaly celý týden, dnes už jsou jen třídenní. Organizátoři připravili letos pro návštěvníky od pátku do neděle 77 hodin programu. K největším lákadlům tradičně patří vojenské ležení v městském parku a hlavně dobová bitva, v níž se odpoledne za městem proti sobě postavily stovky ozbrojenců. Další bude v neděli. Pro děti jsou připravené atrakce, divadelní představení na nádvoří radnice i výtvarné dílny.

Slavnosti jsou velmi oblíbené mezi stánkaři, které si organizátoři pečlivě vybírají. Na náměstí a do blízkých ulic se jich vejde něco málo přes stovku. Své zboží tady nabízejí kvalitní řemeslníci, stánky lákají i na tradiční lahůdky. Velký zájem budil třeba kovář, který na místě své umění i předváděl. Nechyběli skláři, šperkaři nebo mydlářka. Náměstím voněl trdelník, palačinky i bramborové placky nebo zelňáky. Pivo a další nápoje tekly v teplém počasí proudem. Děti ale nejvíc lákaly stánky se zbrojí - štíty, dřevěnými meči, luky a praky.

čtk