Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Bezbariérový domek pro lidi s roztroušenou sklerózou dokončili v Hodkovicích

24. 08. 2022 | 17:34

V Hodkovicích nad Mohelkou dokončil Liberecký kraj bezbariérový domek, který poskytne moderní a důstojné prostory pro osm klientů s roztroušenou sklerózou. Jeho výstavba přišla kraj na téměř 24 milionů korun, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). Při plánování a výstavbě bungalovu mysleli projektanti také na rostoucí ceny energií, vytápění a teplou vodu tak zajišťuje tepelné čerpadlo.

hodkovice foto 4
Foto: LK

Dům Jana je dalším krokem v transformaci pobytových sociálních služeb v Libereckém kraji, která odstartovala před 15 lety. Ústavy od té doby doznaly značných změn - výrazně se snížil počet klientů, podmínky se zlepšily, řada klientů z velkých domovů odešla, někteří se vrátili do rodin, jiní dnes žijí v chráněných bytech. Domov a Centrum aktivity v Hodkovicích prošel zásadní modernizací už před osmi lety, kdy kraj zrekonstruoval hlavní budovu a dokončil první bezbariérový domek Petr. Část klientů se přestěhovala do chráněných bytů v Hodkovicích a Liberci.

Foto: LKLetos dokončený dům Jana získal cenu hejtmana v soutěži Stavba roku Libereckého kraje. Dokončili ho už v březnu, pak ale více než dva měsíce sloužil jako ubytování pro uprchlíky před válkou na Ukrajině. Klienti se tak do nových prostor budou stěhovat teprve v září. Dům je podle ředitelky Jany Lachmanové určen hlavně lidem s chronickým onemocněním, jako je například roztroušená skleróza. I proto je plně bezbariérový a zařízený tak, aby v něm mohli žít i lidé s těžkými pohybovými problémy. Pokoje jsou zařizovány podle potřeb a přání klientů, kteří tam tak mohou mít i vlastní zařízení.

Foto: LKDokončením domu Jana práce v areálu hodkovického domova neskončí. "Chystá se dostavba celého areálu do parkové podoby, bez plotů, volně přístupného k procházkám, odpočinku a setkávání našich lidí i občanů Hodkovic, příchozích z okolí, turistů a všech, kteří budou mít chuť chvíli u nás pobýt a například sledovat vodní hladinu nového jezírka, které bude v krajině zadržovat vodu z našich objektů. Snahou je vytvořit klidný, otevřený a přívětivý prostor plný stromů a květin," dodala ředitelka.

Foto: LKV Libereckém kraji nejde o první podobný projekt. V roce 2016 dokončil kraj transformaci domova v Mařenicích za 55 milionů korun, klienti díky tomu získali rodinné bydlení ve Cvikově. Loni skončily práce na transformaci Domova Sluneční dvůr - za 120 milionů korun postavil kraj pro postižené nové bezbariérové domy v Jestřebí, Sosnové a České Lípě. V současné době se pracuje na přeměně dalších pobytových zařízení v Liberci a Raspenavě za více než 134 milionů korun a v přípravě jsou podle Tulpy projekty za dalších 140 milionů.

čtk