Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká filharmonie na Sychrově zakončila 125. sezonu, Cenu Jiřího Bělohlávka převzal Jan Mráček 

23. 06. 2021 | 22:39

Česká filharmonie ve spolupráci s Národním památkovým ústavem dnes završila svou 125. sezonu koncertem v areálu Státního zámku Sychrov. První český orchestr pod vedením dirigentů Petra Altrichtera a Roberta Kružíka přednesl program složený ze slavných operních árií a melodií.

sychrovženycharousek
archivní foto

Součástí večera bylo již třetí slavnostní udělení Ceny Jiřího Bělohlávka pro umělce do třiceti let, kterou letos obdržel houslista a koncertní mistr České filharmonie Jan Mráček. Během přímého přenosu České televize mohli diváci přispět do veřejné sbírky založené Nadací pro výzkum rakoviny ČR na podporu výzkumu rakoviny plic.

Na koncertě v prostorách parku pro přibližně 580 lidí platila doporučená opatření odpovídající aktuální epidemické situaci. Každý návštěvník byl povinen se prokázat u vstupu na první nádvoří dokladem o absolvování PCR nebo antigenního testu s negativním výsledkem, potvrzením o očkování proti onemocnění covid-19 nebo prodělání této nemoci. U vchodu byly k dispozici pláštěnky, zůstaly však pouze vzpomínkou na loňské nevlídné počasí během koncertu.

Program zahájil mladý český pianista Tomáš Kačo, který se ujmul sólového partu při premiérovém uvedení své vlastní skladby Fantasy Open Air čerpající z odkazu oper Jakobín, Rusalka a Prodaná nevěsta. Z dalších sólistů vystoupila sopranistka Slávka Zámečníková, tenorista Petr Nekoranec a basbarytonista Boris Prýgl. Program nabídl árie z oper Wolfganga Amadea Mozarta, Gioachina Rossiniho, Giuseppa Verdiho, Gaetana Donizettiho, Charlese Gounoda a Giacoma Pucciniho, předehry z oper Daniela Aubera (Němá z Portici) a Richarda Wagnera (Lohengrin), Valčík z opery Petra Iljiče Čajkovského Evžen Oněgin a Intermezzo z opery Ruggera Leoncavalla Komedianti.

K atmosféře venkovního koncertu přispěl zpěv ptáků a odbíjení hradních hodin, které se mísilo s hudební produkcí. V závěru posluchači odměnili potleskem melodii Měsíčku na nebi hlubokém z prvního dějství opery Rusalka a duet Jeníka a Kecala Znám jednu dívku, ta má dukáty z druhého dějství opery Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany.

Slavnostní večer, kterým hosty provázel Jiří Vejvoda, patřil i laureátovi třetího ročníku Ceny Jiřího Bělohlávka. Cenu pro umělce do třiceti let, která se vyhlašuje na počest bývalého šéfdirigenta a hudebního ředitele ČF, získal houslista Mráček. Převzal ji z rukou Bělohlávkovy manželky Anny Fejérové. "Jan Mráček je vynikající houslista, který na špičkové úrovni spojuje tři výsostně náročné disciplíny – sólové hraní, komorní hru s úspěšným Lobkowicz Triem a vedení symfonického orchestru z pozice koncertního mistra. Všechny tyto disciplíny zvládá na mezinárodní úrovni, což zároveň dokazuje, že se jedná o mimořádně nadaného a komplexního umělce, o kterém v budoucnu ještě uslyšíme," vysvětlil Mráčkovu nominaci generální ředitel ČF David Mareček.

Cena Jiřího Bělohlávka je spojena s peněžitou odměnou 30.000 korun. Mráček dostal také diplom v podobě grafického listu, jehož autorem je malíř Jiří Voves, blízký Bělohlávkův přítel, který navrhl i jeho náhrobek na Vyšehradském hřbitově. V roce 2019 získala Cenu Jiřího Bělohlávka hornistka Kateřina Javůrková a loni dirigent a violoncellista Kružík, jenž letos řídil ČF na zámku Sychrov před veřejností poprvé.

čtk