Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Český Dub ani napotřetí nenašel developera pro výstavbu 55 rodinných domů

04. 10. 2024 | 5:46

Český Dub v Podještědí na Liberecku ani napotřetí neuspěl ve snaze najít developera, jemuž by prodal pozemky pro výstavbu 55 rodinných domů v lokalitě Na Zhůrách. Opět se nikdo nepřihlásil, uvedl pro ČTK starosta Jiří Miller (Nezávislí). "Žádný uchazeč nebyl, o dalším postupu budeme jednat," řekl starosta.

českýdubFB
Foto z FB Český Dub

Českodubská radnice podmínky výběrového řízení zmírňuje. Napoprvé za pozemky chtěla 138,8 milionu korun, v tomto kole žádnou minimální cenu nestanovila. Snížila také výši jistiny z 20 milionů na deset milionů korun a zmírnila i podmínky pro nakládání s pozemky, což by umožnilo developerovi prodat až 30 pozemků s domy či bez nich před vybudováním veškeré infrastruktury. Původně bylo maximem 25 pozemků. Nadále ale radnice chce, aby pozemky získala firma, která má za sebou v posledních deseti letech alespoň jeden developerský projekt za více než 50 milionů. A také, aby na vlastní náklady vybudovala silnice a další veřejnou infrastrukturu.

Myšlenkou vybudovat vilovou čtvrť se českodubská radnice zabývá přes pět let, původně zvažovala, že by pozemky prodávala jednotlivě. Nakonec se zastupitelé přiklonili k variantě najít jednoho developera. Z pohledu zástavby území jde pro třítisícový Český Dub o největší developerský projekt za poslední půlstoletí. Výhodou města pod Ještědem je, že je vzdálené od Liberce, Jablonce nad Nisou i Turnova jen zhruba 20 kilometrů. Cesta z něj do všech tří měst trvá kolem 20 minut.

čtk