Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Český Dub opraví nadzemní část johanitské komendy, získal evropskou dotaci 32 milionů korun

28. 02. 2023 | 11:35

Český Dub na Liberecku připravuje rekonstrukci nadzemní části johanitské komendy, která si odhadem vyžádá 38 milionů korun. Většinu nákladů zaplatí město z evropské dotace, získalo 32 milionů korun. V brzké době chce radnice vypsat zakázku, v níž bude hledat firmu, která opravu provede. ČTK o tom dnes informoval starosta Jiří Miler.

český dub komenda wiki 1280px-Cesky-Dub-Kommende-2
Foto - zdroj: cs.wikipedia.org

"Předpokládáme, že když to dobře půjde, tak letos v létě, na podzim se stavba zahájí a do příštího roku by to mělo být hotové," řekl Miler.

Český Dub patří k nejstarším městům v Libereckém kraji. Tamní johanitskou komendu spolu s přilehlou tržní osadou založil roku 1237 velmož Havel z Lemberka s manželkou sv. Zdislavou. Postupně ale ztrácela na významu a její existence definitivně skončila za husitských válek, když v roce 1425 lokalitu vypálili husitští sirotci. Objekt byl v 16. století přestavěn na šlechtický hrad a v polovině 19. století na obytný dům. Až do počátku 90. let 20. století se předpokládalo, že komenda zanikla beze stopy již za husitských válek. Zejména díky úsilí Tomáše Edela se podařilo v roce 1991 objevit v podzemí objektu některé její původní části a zpřístupnit je veřejnosti. Turisticky asi nejzajímavější jsou velký vstupní románsko-gotický sál klenutý třemi křížovými klenbami a románská kaple sv. Jana Křtitele.

Foto - zdroj: cs.wikipedia.orgNyní se podle starosty dočká obnovy i nevyužívaná nadzemní část objektu."V srdci českodubské městské památkové zóny tak přibude nejen další architektonický skvost, ale rozšíří se i nabídka Podještědského muzea o novou turistickou a badatelskou atraktivitu," uvedl starosta. Při rekonstrukci chtějí podle něj vytvořit vzdělávací prostor, kde se budou konat workshopy pro odborníky i laiky. "Součástí propojeného prostoru bude také pamětní síň PhDr. Tomáše Edela, který se nesmazatelně zapsal do historie města nejen jako objevitel komendy, zazděné ve sklepních prostorách rekonstruovaného objektu. Kromě expozice je zde počítáno i se základním zázemím pro návštěvníky, s malou prodejnou suvenýrů či místem na odložení zavazadla," dodal Miler. Objekt bude po rekonstrukci částečně sloužit i jako depozitář historie řemesel, paleontologie a geologie, archeologie a kamenických článků, lidového nábytku a historického textilu.

čtk