Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Chrastava se zbaví zchátralé ubytovny Kovák, na jejím místě bude supermarket Lidl

12. 04. 2022 | 5:46

Chrastava na Liberecku se zbaví zchátralé a léta nevyužívané ubytovny Kovák, o jejíž demolici radnice usiluje už bezmála deset let. Budovu dá zbourat, na jejím místě bude supermarket Lidl s parkovištěm pro 83 aut, řekl ČTK starosta Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj). Přestavbou současně projde blízká křižovatka, místo níž investor vybuduje kruhový objezd.

KOVAK
archivní foto budovy Kovák

"Byl bych rád, kdyby k demolici došlo už letos, ale asi to bude spíš až příští rok. Táhne se to stejně jako jiné projekty," doplnil Canov. Věří, že nejpozději příští rok dojde nejen na demolici zchátralé ubytovny, ale i na výstavbu supermarketu. Město už kvůli tomu i změnilo územní plán. "Už se na té ploše nemohou stavět objekty k bydlení, ale jen objekty služeb, jako jsou obchody a podobně," dodal chrastavský starosta. I kdyby tak nakonec z projektu sešlo, zchátralou budovu už nebude podle něj možné nikdy k ubytování použít.

Ubytovna Kovák postavená v 70. letech minulého století byla určena pro učně tehdejšího chrastavského závodu Elitex. V polovině 90. let získal objekt pražský podnikatel Radim Urban a proměnil ho v ubytovnu. Přespávalo tam i 200 lidí, i když kapacita nebyla ani poloviční. Kvůli nevyhovujícím podmínkám musel být objekt na začátku roku 2010 vyklizen, od té doby je prázdný a chátrá. Majitel pak chtěl dům přestavět na malometrážní byty. Projekt ale zastupitelé odmítli, nevěřili, že by tam znovu nevznikla ubytovna.

Záměr Kovák zbourat a na jeho místě postavit supermarket má v Chrastavě velkou podporu nejen na radnici, pro jsou i obyvatelé šestitisícového města, zjistila při průzkumu ČTK. "Myslím, si, že by Kovák rozhodně měl jít k zemi. Když sjíždíte po hlavní do Chrastavy, tak je to to první, co uvidíte, a je to ostudné," řekla ČTK paní Jana, která dnes v centru města nakupovala. Přes ulici je podle ní navíc Penny a Kik a tak tam vznikne menší nákupní centrum.

Na přípravě supermarketu se podle starosty pracuje už přes rok. Příprava se zadrhla na umístění stavby, které zkomplikoval potok pod zemí. "Kvůli tomu posunuli obchod dál od silnice směrem ke kluzišti a na místě Kováku a směrem k silnici bude parkoviště. Jinak by museli stavbu zakládat na pilotech," dodal Canov.

čtk