Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Cvičná nehoda vlaku i útok na školu. Ve Frýdlantě budou cvičit záchranáři, policisté a hasiči

21. 09. 2022 | 5:42

Velké cvičení chystají v tomto týdnu ve Frýdlantu složky Integrovaného záchranného systému ČR. Cvičení, složené z několika akcí, bude probíhat od středy 21. září do pátku 23. září 2022. Jeho součástí bude například nehoda vlaku na vlakovém nádraží ve Frýdlantu nebo napadení školy včetně střelby, držení rukojmích či vážných zranění civilistů. Toto druhé cvičení proběhne v areálu Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant.

nehoda vlak1
Ilustrační foto: HZS LK

Nehodu vlaku, které se budou účastnit všechny složky IZS, připravuje ve spolupráci s polskými partnery v rámci projektu „Jiná řeč, společný postup“ Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje. Jedná se o cvičení zaměřené na řešení hromadného postižení osob. Cvičení bude rozděleno do dvou etap – první den (ve středu 21. září) budou posádky řešit modelové situace s menším počtem postižených na čtyřech místech frýdlantského výběžku, druhý den (ve čtvrtek 22. září) budou cvičit modelovou situaci havárie vlaku na slepé koleji nádraží ve Frýdlantě.

Hlavním cílem cvičení bude vzájemná výměna zkušeností mezi zdravotnickými posádkami z ČR a z Polska, hodnocení cvičení bude náplní třetího dne. Spolupráci v našem regionu, kde spolu obě země sousedí, považuje ZZS LK za stěžejní.

Ve středu 21. 9. a ve čtvrtek 22. 9. si tak lidé ve Frýdlantě a okolí budou moci všimnout většího provozu sanitních vozů, z nichž některé budou z jiných krajů ČR či z Polska. Všichni se samozřejmě budou snažit o co nejmenší narušení běžného provozu.

Cvičení není primárně určeno veřejnosti, pro veřejnost proto nebude vyhrazen speciální prostor (není k dispozici, místo konání to neumožňuje) a ZZS LK prosí, aby případní kolemjdoucí nechodili za pásky, jimiž bude místo cvičení vymezeno. Bude ale možnost prohlídky techniky ZZS po ukončení cvičení cca od 12.30 hodin.

Ve středu 21. září 2022 pak proběhne v areálu Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant cvičení Policie ČR s názvem „Aktivní střelec“.

Cvičení všem přiblíží reálnou situaci napadení školy a to včetně střelby, držení rukojmích či vážných zranění civilistů. Toto taktické cvičení bude reakcí na několik podobných útoků ve světě, kdy došlo k napadením veřejných budov, při nichž padli za oběť dospělí i děti. Cvičení bude zkouškou spolupráce a vzájemné koordinace složek integrovaného záchranného systému.

Cvičení bude tematicky zaměřené na problematiku střelby ve školských zařízeních s velkým počtem zraněných osob, jeho cílem bude ověřit postupy Policie ČR při vzniku mimořádných událostí tohoto typu a ověřit součinnost složek Integrovaného záchranného systému, zejména jejich flexibilitu, rychlost a včasnost zásahu a v neposlední řadě i taktiku celého zásahu.

Cvičení se budou kromě policie a zdravotnické služby účastnit i jednotky profesionálních hasičů Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.

www.mesto-frydlant.cz