Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Doprava na Frýdlantsko se kvůli opravě I/13 u Dětřichova dál komplikuje

06. 08. 2024 | 17:56

Doprava směrem na Frýdlantsko se dál komplikuje. Už od června je kvůli rekonstrukci uzavřená silnice třetí třídy z Mníšku přes Oldřichov v Hájích na Raspenavu a Hejnice, v červenci k tomu přibyla kvůli rekonstrukci trati výluka na železnici. Veškerá doprava včetně náhradní za vlak tak jezdí na Frýdlantsko po I/13, Ředitelství silnic a dálnic ČR ale teď nechává opravit zhruba 2,4 kilometru dlouhý úsek silnice u Dětřichova. Špatnou koordinaci akcí kritizují starostové z Frýdlantského výběžku i lidé na sociálních sítích.

silnice31
Foto: Artur Irma

S omezením musí ode dneška počítat motoristé na silnici I/13 v Dětřichově z důvodu oprav výtluků. "Uzavřen bude vždy jeden jízdní pruh a provoz bude veden kyvadlově pomocí semaforů, pouze v době provádění prací," uvedlo ŘSD na síti X. Podle ředitele libereckého ŘSD Jana Wohlmutha jde o běžnou údržbu. Krajský úřad vydal na dopravní omezení rozhodnutí společnosti Silnice LK, která ji bude zajišťovat. "My nejsme ti, kteří mají koordinovat uzavírky a omezení v kraji," uvedl.

Silnice I/13 z Liberce na Frýdlant je rušnou silnicí, po níž podle posledního sčítání projede denně přes 8000 automobilů. Aktuálně je tam ale provoz výrazně silnější, protože tudy jezdí i auta, která jinak využívají krajskou silnici přes Oldřichov v Hájích a navíc autobusy náhradní vlakové dopravy. Kromě silnice kolem Souše v Jizerských horách, která Frýdlantsko spojuje s Jabloneckem, je to teď v podstatě jediná přístupová komunikace do Frýdlantského výběžku, dojet se tam dá ještě přes Hrádek nad Nisou a polskou Bogatyni.

Starosta Hejnic Jaroslav Demčák (Za lepší Hejnice) přiznal, že ho to ráno takzvaně zvedlo ze židle. "Mohli s tím počkat aspoň do 20. září, kdy skončí výluka na železnici," řekl. Zaskočený byl situací i liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). "Přiznám se, že by mě ani nenapadlo, že to (dopravní omezení) na krajském úřadu odbor dopravy schválí. Právě proto, v jakém stavu doprava směrem na Frýdlantsko je. Tahle ignorace reality mi opravdu radost nedělá," poznamenal Půta. Na ŘSD se hejtman obrátil s žádostí, aby opravy odložilo na období, ve kterém budou alespoň jezdit vlaky.

čtk