Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dopravu na Frýdlantsko zkomplikuje od čtvrtka oprava silnice I/13 od Albrechtic na Dětřichov

08. 10. 2024 | 14:15

AKTUALIZOVÁNO: Dopravu směrem na Frýdlantsko zkomplikuje od čtvrtka oprava tříkilometrového úseku silnice I/13 od Albrechtic na Dětřichov, hotovo by mělo být do konce října, zjistila dnes ČTK na webu Libereckého kraje. Uzavřený bude vždy jeden pruh, pracovat se bude ve všedních dnech od 08:00 do 14:00 a o sobotách od 08:00 do 18:00, kdy budou provoz řídit stavbaři. Mimo tuto dobu budou provoz kyvadlově řídit semafory. Provoz bude omezený vždy maximálně na stometrovém úseku, hotovo by mělo být do konce října.

TvLKsilnice2 menší
Archivní foto: Artur Irma

Cestáři budou rypadly strhávat krajnice a prohloubí příkopy, aby účinně odváděly vodu z vozovky a byla za deště a tání sněhu bezpečnější. "Při nedávných deštích, které Frýdlantsko během zářijové velké vody postihly, se ukázalo, že příkopy podél této silnice jsou nedostatečně hluboké a voda se tak vylévala přes krajnice přímo na vozovku. Tomu je potřeba do budoucna zamezit. Rád bych všechny řidiče požádal o trpělivost a pochopení s dočasnou úpravou provozu," doplnil náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Frýdlantský výběžek je z větší části obklopený Polskem, v 18 tamních městech a obcích žije zhruba 24.000 obyvatel. Hlavní přístupovou komunikací z Liberce na Frýdlant je právě silnice I/13, po níž podle posledního sčítání projede denně přes 8000 automobilů, aktuálně je tam ale provoz výrazně silnější. Od června je kvůli rekonstrukci uzavřená silnice třetí třídy z Mníšku přes Oldřichov v Hájích na Raspenavu a Hejnice. Neprůjezdná je také silnice z Chrastavy přes Vítkov. Další silnice tam vede z Jablonecka přes Jizerské hory kolem přehrady Souš.

Práce na opravě I/13 měly původně začít v srpnu, v té době se ale rekonstruovala železniční trať a do výběžku jezdily náhradní autobusy. Hrozilo tak, že doprava na I/13 zkolabuje. Špatnou koordinaci staveb kritizovali tehdy starostové i obyvatelé Frýdlantska, Liberecký kraj se proto s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR dohodl, že práce posune. Výluka na železniční trati skončila 29. září, silničáři tak chtějí hlavní tah na Frýdlant opravit dokud to počasí umožňuje.

Silnice I/13 bude přes zimu hlavní komunikací do Frýdlantského výběžku, silnice kolem Souše se s prvním sněhem pro dopravu zavírá a průjezdná nebude ani silnice přes Oldřichov v Hájích. "V nutných případech tudy budou moci projet auta hasičů, záchranné služby a policie, bude se pro ně udržovat," řekl již dříve ČTK mluvčí kraje Filip Trdla. V mimořádných případech bude spojení na Frýdlantsko zajištěné přes Hrádek nad Nisou a polskou Bogatyni.

čtk