Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Extrémní deště zvedají i hladiny dalších řek, stav ohrožení platí na Jeřici v Mníšku, druhý stupeň na Kamenici

20. 06. 2020 | 12:19

Intenzivní deště zvedají i hladiny dalších řek v Libereckém kraji. Stav ohrožení platí nejen na Smědé a Řasnici na Frýdlantsku, ale také na Bulovském potoce nebo Olešce. Podle informací z Povodí Labe se na třetí povodňový stupeň dostala i Jeřice v Mníšku na Liberecku, druhý povodňový stupeň platí na Kamenici v Plavech na Jablonecku. Na první stupni je Jizera v Železném Brodu a Jablonci nad Jizerou a také Lužická Nisa v Liberci. Vzedmuté jsou i přítoky.

povoden pocasivoda5
Foto: Artur Irma

Zaplavené jsou některé komunikace na Frýdlantsku, zcela uzavřené jsou kvůli vodě všechny příjezdové cesty do Višňové, informují hasiči na twitteru. Neprůjezdná je kvůli vodě i silnice podél řeky v Raspenavě, evakuovat už tam museli před velkou vodou čtyři lidi. Podle starosty Jaroslava Demčáka (Za lepší Hejnice) museli v Hejnicích kvůli vodě uzavřít ulici Petra Bezruče, která také vede kolem řeky. Zakázaný je tam kvůli vzedmuté hladině vstup na lávky přes řeku, hrozí jejich utržení.Foto: Artur IrmaŽivot lidem na Frýdlantsku zkomplikoval i výpadek dodávek elektřiny. "Kvůli poruše na nízkém napětí ve Frýdlantu - Větrově je tam aktuálně bez elektřiny zhruba 1200 odběrných míst," řekla ČTK severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Další porucha je podle ní hlášena z oblasti Mníšku, Fojtky a Krásné Studánky na Liberecku, kde je kvůli poruše na vedení vysokého napětí bez proudu zhruba 300 domácností.

Hejnice, aktuální stav 25 cm pod úrovní povodně roku 2002, foto: zdroj: FB, Jarda DemčákNa návětrné straně Jizerských hor na Frýdlantsku spadlo za posledních 24 hodin více než 100 litrů srážek na metr čtvereční. Nejvíc ukázala srážkoměrná stanice na Smědavě v Bílém Potoce, kde už spadlo bezmála 130 milimetrů srážek a stále prší. Podle mluvčího hasičského záchranného sboru Davida Kořínka na Frýdlantsku pomáhají desítky hasičů, provádějí protipovodňová opatření, plní a rozvážejí pytle s pískem, pomáhají lidem stěhovat věci do vyšších pater, někde čerpají vodu. Míří tam i cisterny s pitnou vodou, kvůli znečištění Smědé a poškození potrubí museli totiž odstavit úpravu pitné vody v Bílém Potoce.Foto: Artur IrmaLidé na Frýdlantsku mají z velké vody obavy, v paměti stále mají povodně z roku 2010. Blesková povodeň tehdy v Libereckém kraji zasáhla 81 obcí. Voda zaplavila více než polovinu území kraje, vyžádala si pět lidských životů a 2000 lidí vyhnala z jejich domovů. Zůstaly po ní škody za 8,2 miliardy korun. Největší škody napáchala tehdy voda právě v povodí Smědé na Frýdlantsku a Lužické Nisy na Liberecku hlavně u Hrádku nad Nisou a Chrastavy. Třeba ve Frýdlantu kulminovala před deseti lety hladina Smědé na 405 centimetrech, aktuálně je na 218 cm.Foto: Artur Irmačtk