Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Firmy v kraji zpřísňují kvůli koronaviru opatření při vstupu do továren. Lidé si stěžují na nedostatečná hygienická opatření

16. 03. 2020 | 18:11

Podniky v Libereckém kraji zpřísňují kvůli koronaviru opatření při vstupu do továren. Na mnohých místech měří teplotu, u vstupu jsou dezinfekce, omezují přístup řidičům kamionů, kteří podniky zásobují a odvážejí hotové výrobky. V některých podnicích si ale lidé stěžují na nedostatečná hygienická opatření, řekl dnes ČTK Milan Šubrt z Asociace samostatných odborů, která v kraji zastupuje zaměstnance zhruba 70 firem.

denso1
ilustrační foto

Velmi přísná opatření ve výrobě, která mají minimalizovat riziko nákazy, zavedl například LUKOV Plast v Českém Dubu. Firma, která se zaměřuje na vývoj, výrobu a montáž plastových, kovových a elektronických dílů pro zákazníky v automobilovém průmyslu, rozdělila podnik do barevných zón, zrušila jídelny a výrazně omezila možnosti svých více než 600 zaměstnanců jednotlivých směn se mezi sebou potkávat a případně se nakazit. "Děláme všechno pro to, aby v případě nákazy v jedné směně bylo možné udržet výrobu," řekla ČTK mluvčí Kateřina Arnoldová.

Zaměstnanci mnohých firem kritizují na sociálních sítích nedostatečná hygienická opatření ve svých podnicích. Obracejí se i na Liberecký kraj s žádostí, aby nařídil nošení roušek v továrnách, kde na malém prostoru pracují stovky lidí a riziko nákazy je tam tak vysoké. "Co se děje v továrnách je věcí zaměstnavatelů," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) a doporučil zaměstnancům, aby po svých zaměstnavatelích ochranné prostředky a dezinfekci vyžadovali.

"Mnozí lidé jsou vyděšeni, bojí se chodit do práce, bojí se nákazy, nechtějí jezdit hromadnou dopravou do práce a chtěli by, aby se výroba zastavila. Také máme hodně připomínek na nedostatečný úklid v továrnách a chybějící dávkovače s dezinfekcí a ochranné prostředky," řekl Šubrt. Může se tak podle něj stát, že lidé v některých podnicích v obavě o své zdraví odmítnou pracovat.

čtk

Firmy se potýkají i s úbytkem zahraničních pracovníků, zejména Poláků, kteří musí do fabrik v průmyslových zónách na Liberecku dojíždět přes jediný otevřený přechod v Harrachově. Jindy používaný přechod v Hrádku nad Nisou, kde se stýkají hranice ČR, Polska a Německa, je zavřený i pro malý pohraniční styk, tedy pro tzv. pendlery. Ti z Polska tak musí přes Harrachov při cestě tam a zpět najet o stovky kilometrů navíc denně, na cestě stráví o dvě až tři hodiny více než obvykle. To se už mnohým nevyplatí.

Podle odhadu hejtmana Libereckého kraje dnes ve výrobě chyběly stovky až tisíc zaměstnanců z Polska. Kraj o otevření přechodu v Hrádku neustále jedná s polskou stranou, zatím bez výsledku.

uba