Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Frýdlant kvůli nižším daňovým příjmům šetří, spolky, živnostníky a podnikatele ale podpoří

07. 07. 2020 | 13:33

Úsporná opatření téměř za 30 milionů korun připravili kvůli očekávanému snížení daňových příjmů v souvislosti s koronavirovou pandemií ve Frýdlantu na Liberecku. Úspory spočívají v drtivé většině v provozních prostředcích a v odložení zbytných investic, oprav a nákupů, řekl dnes ČTK starosta Dan Ramzer (ODS).

frydlantNáměstíZvrchuIrma
archivní foto Artur Irma

Naopak dotací pro spolky ve městě by se podle něj restrikce dotknout neměly. Zastupitelé se také rozhodli podpořit i podnikatele a živnostníky, kteří museli kvůli koronavirovým opatřením zavřít své provozovny.

Frýdlant schválil na letošní rok rozpočet s příjmy 184 milionů korun, výdaje měly být o 78 milionů vyšší, zejména kvůli plánovaným investičním akcím. Zhruba 30 procent rozpočtu představovaly investice. Díky prostředkům, které si město našetřilo v minulých letech, může Frýdlant podle starosty dokončit a zahájit nutné investice. K těm největším patří rekonstrukce Kodešovy ulice, která přijde během tří let městský rozpočet na 42 milionů korun.

Šetřit nechce Frýdlant podle Ramzera ani na spolkovém životě ve městě. "Šetření se nedotklo dotačních podpůrných programů pro činnost sportovních spolků, na společenské a kulturní akce a fungování subjektů, které město podpořilo částkou vyšší než milion korun," řekl starosta. Frýdlant podle něj tradičně podpořil i majitele nemovitostí v památkových zónách města, mezi které rozdělil 480.000 korun, a dalšími 84.000 přispěl na opravy kulturních památek, které podpořilo ministerstvo kultury.

Zastupitelstvo také prostřednictvím programu KORONA podpořilo 50 podnikatelů a živnostníků, které poškodila vládní opatření spojená s koronavirovou pandemií. Formou daru mezi ně radnice rozdělila 925.000 korun. Nový program schválilo zastupitelstvo přes to, že za první pololetí na daních Frýdlant utržil jen 48,186 milionu korun, o šest milionů méně než ve stejném období loňského roku. Schválené škrty v rozpočtu ale podle Ramzera nemusí být konečné. "Vše záleží na vývoji ekonomiky České republiky a s ním svázanými daňovými příjmy města," dodal starosta.

čtk