Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Frýdlant o dotaci z NSA na obnovu atletického oválu žádal už třikrát. Práce začnou i když to napočtvrté neklapne 

17. 04. 2024 | 8:16

O dotaci na obnovu atletického oválu znovu žádá Frýdlant na Liberecku, informovali jsme už včera. O podporu z Národní sportovní agentury (NSA) požádalo město třikrát, pokaždé neúspěšně. Letos zastupitelé rozhodli, že to zkusí počtvrté, ale modernizaci za odhadovaných 19 milionů korun udělají, i když budou opět neúspěšní.

atletikaIlustr
ilustrační foto

Práce by měly začít v květnu a potrvají zhruba čtyři měsíce, řekla ČTK mluvčí radnice Martina Petrášková.

"Atletický ovál za zimním stadionem opravdu neodpovídá naší představě sportoviště 21. století. Je škvárový, a kromě doskočiště pro skok do dálky, které je také nedostatečné, nemá žádné další zázemí pro atletiku. Frýdlant má už několik let připraven projekt na jeho modernizaci," doplnil místostarosta Jiří Stodůlka (ODS). Po modernizaci by měl podle něj areál sloužit nejen školám, sportovním klubům a například hasičům, díky novým podmínkám by podle něj mohl vzniknout i nový sportovní klub se zaměřením na atletiku.

Práce by měly začít v květnu. "Škvárový ovál se promění v moderní zázemí pro atletiku. Vzniknou čtyři běžecké dráhy z tartanu s délkou 400 metrů a rovinkou v délce 100 metrů, děti i dospělí se mohou těšit na cvičnou plochu s umělým povrchem a výsečí pro hod koulí a nové zázemí pro skok do dálky s pískovým doskočištěm," vyjmenoval změny starosta Dan Ramzer (ODS). V nezměněné podobě zůstane jen travnaté fotbalové hřiště uvnitř atletického oválu.

"Plocha kolem atletických drah bude z vnější strany ozeleněna a upravena, počítáme se zpevněnou plochou ze zámkové dlažby do ulice Bezručovy pro vozidla údržby a také s opravou stávajícího oplocení. Plocha bude také odvodněna," řekla vedoucí investičního oddělení města Dana Kiliánová. Součástí modernizace stadionu bude i systém zachytávání dešťové vody ze střechy zimního stadionu, kterou pak bude možné využít k zalévání fotbalového trávníku.

Dotace na velké investice do sportovišť nabízí od letošního roku i Liberecký kraj, díky vyšším daňovým příjmům v loňském roce je v něm 45 milionů korun. Podle hejtmanova náměstka Jiřího Čeřovského (ODS) reagoval kraj jeho zřízením na poptávku měst a obcí, které se neúspěšně snažily získat na své projekty dotace z NSA. Žádosti o dotaci z krajského programu je možné podávat do 15. dubna, získat mohou obce a jejich organizace od tří do 12 milionů korun, maximálně ale 20 procent z uznatelných nákladů.

Na obnovu atletického oválu ale Frýdlant dotaci žádat nebude. "Už z něj žádáme o dotaci na kabinový blok u zimního stadionu a podmínky dovolují podat si do tohoto dotačního programu jen na jednu akci za město," řekla Petrášková. Práce na rekonstrukci kabin začaly v lednu jejich demolicí, nevyhovující budovu nahradí nová, hotová by měla být do října příštího roku. Celý projekt přijde na bezmála 69 milionů korun.

čtk