Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Frýdlantská škola rozšířila chmelnici a pokřtila nové pivo. Hospodář je dvanáctka, Čeledín desítka

18. 10. 2020 | 5:46

O dvacet nových chmelových kořenáčů rozšířila v polovině října  Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant školní chmelnici na Naučné zemědělské stezce v Bělíkově ulici. Zároveň zde pak za účasti vedení Frýdlantu pokřtila letošní školní pivo, které bylo uvařeno z chmele vyrostlého na stávající chmelnici.

chmel
ilustrační foto

Piva - dvanáctistupňový Hospodář i desetistupňový Čeledín - se letos obzvláště vydařila. „Poptávka po školním pivu je mezi veřejností i ve škole obrovská, takže rozšíření chmelnice v prostoru naučné zemědělské stezky bylo logickým krokem. Navíc máme vizi, že díky většímu množství chmele budeme moci ve spolupráci se Zámeckým pivovarem Frýdlant uvařit příští rok ještě více školního piva a zařadit i třetí druh, pivo nealkoholické. Tak, aby ho mohli ochutnat i naši nezletilí studenti a aby si ho mohli dopřát i řidiči,“ říká ředitel Střední školy hospodářské a lesnické (SŠHL), Ing. Miroslav Kudrna.

Spolu s vedením Frýdlantu a třeba ředitelem Zámeckého pivovaru Frýdlant Markem Vávrou se proto chopili rýčů a chmelové kořenáče odrůdy žatecký poloraný do nové chmelnice sami usadili. „Už třetím rokem jsme letos chmel sklízeli, teď ho poprvé i sázíme. Věřím, že tady vzniká krásná tradice. A protože chmelnice by měla vydržet minimálně 30 let, doufám, že jsme dali dobrý základ pro to, abychom se tady mohli po těch dalších 30 let společně scházet, chmel česat a třeba i sázet další. A taky křtít každý rok nově uvařená školní piva,“ těší se starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Foto z www.mesto-frydlant.cz

Také křest letos uvařeného školního piva, které je už v prodeji v Zámeckém pivovaru Frýdlant, byl totiž na programu. „Pivo je opět vynikající, což je vidět i na tom, jak rychle mizí z pultů. Věřím, že se s úspěchem setká v příštím roce i novinka, kterou škola plánuje a to je nealko pivo. Protože nealkoholické Zero z produkce Zámeckého pivovaru Frýdlant je mimořádně vydařené pivo a školní pivo vařené dle stejné receptury se školním chmelem tak určitě potěší nejen žáky školy, kteří si o jeho vznik řekli, ale i nás, kteří často řídíme a nemůžeme pít pivo alkoholické,“ dodává místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Jak by se mohlo nové nealko školní pivo jmenovat, je zatím otázkou. „Necháme rozhodnout naše žáky a uvidíme, co k Hospodáři a Čeledínovi přibude,“ usmívá se ředitel SŠHL a duchovní otec nápadu na chmelnici a školní pivo z produkce školy, Ing. Miroslav Kudrna.

Chmel se v prostorách zemědělské naučné stezky letos česal potřetí, pivo se z něj v kádích v nedalekém Zámeckém pivovaru Frýdlant vařilo od konce srpna.