Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Frýdlantský atletický ovál za zimním stadionem se letos dočká modernizace. S dotací i bez ní

14. 04. 2024 | 5:48

Kompletní rekonstrukcí projde letos ve Frýdlantě atletický ovál za zimním stadionem. Město Frýdlant se na jeho modernizaci snažilo v předchozích letech už třikrát získat dotaci, pokaždé ale neúspěšně.

běhDecathlon
ilustrační foto

Letos se rozhodlo, že tolik potřebnou obnovu atletického oválu zrealizuje i bez případné dotace, a to z vlastního rozpočtu. I přesto ale využije ještě poslední možnosti dotaci získat během dubnové výzvy Národní sportovní agentury. Se zahájením prací obnovy atletického oválu se počítá v květnu, doba realizace je vypočítána na čtyři měsíce. Celkem by měla modernizace přijít na 19 milionů korun.

„Atletický ovál za zimním stadionem opravdu neodpovídá naší představě sportoviště 21. století. Je škvárový, a kromě doskočiště pro skok do dálky, které je také nedostatečné, nemá žádné další zázemí pro atletiku. Frýdlant má už několik let připraven projekt na modernizaci tohoto oválu, snažili jsme se ale získat na ni dotaci. Bohužel se to zatím nepodařilo, a tak zastupitelé rozhodli, že ovál zmodernizujeme i v případě, že se dotaci ani napočtvrté získat nepodaří. Za peníze z městského rozpočtu,“ říká místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Práce na modernizaci atletického oválu by měly začít v květnu a potrvají zhruba čtyři měsíce. „Během té doby se škvárový ovál se skokem do písku promění v moderní zázemí pro atletiku. Vzniknou čtyři běžecké dráhy z tartanu s délkou 400 metrů a rovinkou v délce 100 metrů, děti i dospělí se mohou těšit na cvičnou plochu s umělým povrchem a výsečí pro hod koulí a nové zázemí pro skok do dálky s pískovým doskočištěm,“ vypočítává starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

„Přilehlá plocha kolem atletických drah bude z vnější strany ozeleněna a upravena, počítáme se zpevněnou plochou ze zámkové dlažby do ulice Bezručovy pro vozidla údržby a také s opravou stávajícího oplocení. Plocha bude také odvodněna,“ doplňuje vedoucí investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant Dana Kiliánová.

Uvnitř atletického oválu zůstane travnaté fotbalové hřiště, a to v nezměněné podobě.

Součástí prací na modernizaci atletického stadionu bude také zajištění zdroje užitkové vody. „V podstatě chceme využít dešťovou vodu svedenou při srážkách ze střechy zimního stadionu například pro zalévání fotbalového trávníku,“ vysvětluje starosta města.

Atletický stadion bude po modernizaci hojně využíván nejen základními, ale i středními školami ve Frýdlantu a také sportovními kluby. „Například mladí hasiči, kteří Frýdlant reprezentují i na mistrovstvích republiky v hasičském sportu, po tartanové dráze volají už léta. Věřím ale, že atletické zázemí může dát vzniknout i novému sportovnímu klubu, který se bude zaměřovat na atletiku. A že se tím sportovní vyžití ve Frýdlantu zase rozšíří,“ uzavírá místostarosta města Jiří Stodůlka. 

převzato z www.mesto-frydlant.cz