Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hejnice získaly od státu díky počasí celou dvacetimilionovou dotaci na stavbu školky 

20. 12. 2019 | 16:31

Hejnice na Liberecku získaly od státu celou dvacetimilionovou dotaci na výstavbu mateřské školy za bezmála 70 milionů korun. Kvůli zpoždění při zahájení stavby sice hrozilo krácení dotace, podle starosty Jaroslava Demčáka ale pomohlo počasí.

školka child-1864718 960 720
Ilustrační foto

"Podařilo se prostavět celou částku. Kdyby byla normální zima, tak se to nestihlo," řekl dnes ČTK starosta Hejnic. Za obvyklé zimy by podle něj musely venkovní práce skončit ve druhé polovině listopadu, stále je ale nezvykle teplo. "Každý den 12 stupňů," dodal starosta. V podmínkách dotačního programu ministerstva financí bylo, že třítisícové město z přislíbené dotace může získat jen tolik, kolik se skutečně prostaví. Náklady na výstavbu zatím dosáhly 22 milionů korun.

Nová školka pro 155 dětí v podhůří Jizerských hor vyrůstá na místě, kde už školka byla. Sídlila ale v dřevostavbách ze 70. let minulého století, které byly za hranicí životnosti. Výstavba nové měla začít o letních prázdninách, práce ale zahájila vybraná firma až ke konci srpna. Za zpožděním byly komplikace při výběrovém řízení a také zjištěný azbest při demolici původního objektu. U nového je zatím podle starosty hotová hrubá stavba, přes zimu se tak bude moci pracovat uvnitř. "To urychlí celou stavbu o dva až tři měsíce," dodal Demčák. Předpokládá, že hotovo by mohlo být na podzim příštího roku.

čtk