Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hejnické Mezinárodní centrum duchovní obnovy dnes slaví dvacetiny. Z trosek jej vykřesal páter Raban

05. 01. 2021 | 15:05

Přesně před dvaceti lety, 5. ledna 2001, bylo v Hejnicích po rozsáhlé rekonstrukci bývalého františkánského kláštera otevřeno Mezinárodní centrum duchovní obnovy. Na svých facebookových profilech kulaté výročí hejnické baziliky zmínili starosta Hejnic Jaroslav Demčák a hejtman LK Martin Půta.

hejnice20let
Foto: FB M. Půty

"Když páter Miloš Raban přišel s myšlenkou obnovy kláštera, tak to bylo zdevastované místo a asi jen málo lidí tehdy věřilo tomu, že se z něho jednou může stát duchovní centrum nejen pro Frýdlantsko a Liberecký kraj. Obnova hejnického kláštera pro mě navždy zůstane symbolem naděje, kdy věci, které na první pohled vypadají úplně beznadějně, se díky úsilí a práci lidí můžou vrátit do své původní krásy. Zároveň jsem moc rád, že se celé místo dál rozvíjí a pohled na klášter s chrámem Navštívení Panny Marie na úpatí Jizerských hor patří k nezapomenutelným zážitkům v našem kraji. Věřím, že i v budoucnu bude Klášter Hejnice -  vzdělávací, konferenční a poutní dům místem, kde se budou potkávat lidé z Čech, Německa a Polska a mluvit spolu o věcech, které je spojují, ale také rozdělují," napsal na FB hejtman.

Vzdělávací, konferenční a poutní dům se nachází v budově bývalého františkánského kláštera, který původně sloužil jako zázemí pro poutníky, přicházející do chrámu Navštívení Panny Marie v Hejnicích. V Hejnicích bylo vybudované moderní vzdělávací centrum s ubytovací kapacitou cca 60 osob, přednáškovým sálem, kuchyní a mnoha dalšími prostory. Hlavní poslání Centra je snaha navázat, zachovávat a dále rozvíjet duchovní i kulturní dědictví tohoto regionu.

Klášter Hejnice (za standardní situace, nyní je kvůli pandemii uzavřen) nabízí pro předem dohodnuté skupinové a individuální programy se zaměřením na obnovu duchovního a tělesného zdraví. Odpočinout si a relaxovat mohou účastníci v refektářích a malé tělocvičně. K meditaci a rekreaci na čerstvém vzduchu slouží velká klášterní zahrada, vnitřní kvadratura se slunečními hodinami, ambity a břeh meandru řeky Smědé obtékající skalní ostroh u chrámového komplexu, uvádí portál www.kudyznudy.cz.

lo