Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hladiny řek klesají a pomalu se vracejí do normálu. Stav ohrožení stále platí na Smědé ve Višňové

16. 09. 2024 | 6:53

AKTUALIZOVÁNO: Hladiny řek v Libereckém kraji dál klesají a pomalu se vracejí se do normálu. Stav ohrožení stále platí na Smědé ve Višňové, na druhém stupni je Řasnice ve Frýdlantu, na prvním stupni je Jeřice v Chrastavě a Jizera v Železném Brodě. Do Višňové, kde byly zaplavené silnice, se podařilo obnovit provoz. Jedna silnice tam zůstává zaplavená, řekl po jednání povodňové komise ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Pro Frýdlantský výběžek platí od nedělního večera stav nebezpečí a evakuováno bylo přes 50 lidí. Některé školy jsou zavřené.

povoden visnova2
Povodeň ve Višňové, foto: Artur Irma

"Situace se dostává do normálu a myslím, že hlavní úkol, který teď je před samosprávami, je zmapováni škod na silnicích na opěrných zdech a na tocích. Budu určitě chtít, aby Povodí Labe provedlo nějakou hlubší kontrolu všech toků. Protože od starostů se dneska ozývala docela velká kritika směrem k údržbě, že se to většinou řeší, když je povodeň a čím déle od povodní, tím méně má Povodí Labe peněz na to, aby ty toky udržovalo," doplnil Půta.

Z dlouhodobého hlediska je podle hejtmana potřeba zapracovat na protipovodňových opatřeních na přítocích Smědé. "Protože na Smědé se žádná velká nádrž postavit nedá, ale na přítocích ano. V neděli bylo vidět, že ty (přítoky) dělaly největší problém. Na dolním toku je potřeba postavit poldry, tak aby ty první deště nějakým způsobem zachytily a rozprostřely," dodal liberecký hejtman.

Do Frýdlantského výběžku na Liberecku stékají srážky ze severní části Jizerských hor a za předchozí tři dny tam místy napršelo až 330 milimetrů. V noci na dnešek ale byly srážky slabé, maximálně do deseti milimetrů, což se příznivě projevilo i na stavu Smědé a jejích přítoků.

Povodeň ve Višňové, foto: Artur Irma

Zatímco v neděli stav ohrožení platil na celém toku Smědé, dnes ráno je třetí povodňový stupeň jen ve Višňové. Do obce se dá ale již dostat. "Komunikace z Minkovic do Vísky a z Poustky do Minkovic jsou již průjezdné. Komunikace z Předlánců do Višňové je stále zaplavená vodou a platí zde zákaz vjezdu," uvedl na webu obce starosta Michal Scheidl (Devítka). Tato silnice bývá ale zaplavená i několikrát do roka při silnějších deštích nebo při tání sněhu. Pro spojení mezi Předláncemi a Višňovou lze podle něj využít silnici kolem nádraží ve Višňové.

Ve Višňové kulminovala Smědá v neděli večer. V Předláncích bylo maximem 284 centimetrů, dnes k 10:00 byla zhruba o více než 40 centimetrů níž a klesla na druhý stupeň, v Minkovicích z 357 centimetrů klesla za noc o víc než půl metru a ve Vísce z bezmála čtyř metrů skoro o dva metry. Hasiči ve Višňové dál přečerpávají vodu z kritických míst. V obci dnes zůstala zavřená škola stejně jako třeba v Raspenavě, neučí se ani studenti na střední škole Jana Blahoslava v Hejnicích.

V kraji se zklidňuje i situace na železnici, aktuálně nejezdí vlaky jen na regionální trati mezi Jilemnicí a Rokytnicí nad Jizerou. Správa železnic () ale odhaduje, že provoz na této trati se podaří obnovit až večer.

Náročná byla neděle v kraji pro hasiče, kteří za tento den evidují 444 událostí. Nejčastěji zasahovali u popadaných stromů, prováděli protipovodňová opatření a čerpali vodu. Zachránili i jednu osobu z rozvodněné Jizery v Semilech, uvedli na sociálních sítích.

čtk