Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hladiny toků na Frýdlantsku se v noci vrátily do normálu, varování meteorologů trvá

15. 10. 2020 | 6:22

Hladiny toků ve Frýdlantském výběžku na Liberecku se v noci vrátily do normálu. Pro region ale nadále platí varování meteorologů před záplavami. Vyplývá z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu. Přes den by mělo být zataženo, místy s občasným deštěm nebo mrholením.

Na návětrné straně Jizerských hor od úterního odpoledne místy napršelo přes 100 milimetrů vody a na třetí povodňový stupeň se dostala ve středu Smědá, Řasnice i další menší toky. Voda ale zaplavila jen silnici z Černous na Boleslav, jinak se rozlila hlavně do luk a zahrad.

Smědá v Předláncích kulminovala ve středu odpoledne na 259 centimetrech, dnes v 6:00 byla na 136 centimetrech. První stupeň je při dvou metrech. Horší byly červnové povodně, kdy spadlo v průběhu tří dnů na návětrné straně Jizerských hor bezmála 300 milimetrů srážek a hladina Smědé v Předláncích se dostala až na 287 centimetrů. Velká voda tehdy způsobila hlavně na Frýdlantsku škody za 65 milionů korun a vyřadila i nedávno modernizovanou úpravnu pitné vody v Bílém Potoce. Tentokrát budou škody zřejmě minimální.

čtk