Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonné oslaví 800 let od narození svaté Zdislavy, patronky Libereckého kraje. Bude jí zasvěcen květen

26. 01. 2020 | 5:53

Významné výročí si připomíná v tomto roce celá země: Uplyne osm set let od narození patronky Libereckého kraje, svaté Zdislavy. Život světice byl spojen se zámkem Lemberk, Jablonným v Podještědí a jeho okolím.

zdislava
repro: LK

Právě Jablonné, kde jsou v bazilice Minor sv. Vavřince a sv. Zdislavy uloženy její ostatky, se k oslavám připojuje a chystá několik kulturních akcí.

Pod záštitou hejtmana Martina Půty se koná vědomostní internetová soutěž pro žáky základních a středních škol regionu, nazvaná Svatá Zdislava a Liberecký kraj. Její vyhodnocení se uskuteční v květnu, což je měsíc, zasvěcený zdislavským oslavám.

Foto Jablonného: archiv

1. května tak bude po slavnostní bohoslužbě následovat vernisáž výstavy dětských prací v ambitu baziliky. Posléze vyrazí kostýmovaný průvod k prameni svaté Zdislavy, jenž bude slavnostně vysvěcen. Cestu poutníci zakončí v zahradě Bredovského zámku, kde bude čekat bohatý kulturní program včetně občerstvení.

29. května večer hostí bazilika v Jablonném u příležitosti oslav vokálně instrumentální koncert a o den později se uskuteční hlavní pouť sv. Zdislavy a slavnosti města Jablonné v Podještědí. Účast přislíbily významné osobnosti církevního i světského života.

Lemberk. Foto: archiv

Uvádí se, že se Zdislava narodila v Křižanově  okolo roku 1220. Mladá Zdislava se provdala na sever Čech za Havla z Lemberka. Pouhých patnáct let stačilo, aby zde vyrostla v úžasnou světici. Byla skvělou milující manželkou a obětavou matkou čtyř dětí. Na srdci jí leželi všichni potřební, zvláště chudí a nemocní. Spolu s manželem budovala kostel, klášter a špitál, ve kterém ošetřovala nemocné a uzdravovala je. Zemřela roku 1252. Blahořečil ji v roce 1907 papež Pius X., za svatou ji prohlásil roku 1995 papež Jan Pavel II. Lidé dodnes stále přicházejí prosit o pomoc a přímluvu k jejímu hrobu v Jablonném v Podještědí.

TZ Jablonné v Podještědí