Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jedenáct metrů vysoký smrk ztepilý přivezli na náměstí ve Frýdlantu z Hágu. Rozsvítí se v neděli

22. 11. 2021 | 17:13

Náměstí T. G. Masaryka zdobí od dnešního pondělí vánoční strom. Je jím zhruba 11 metrů vysoký smrk ztepilý z Hágu ve Frýdlantu. V příštích dnech se dočká ozdob a světelných řetězů. Slavnostně rozsvícen bude první adventní neděli, tedy už tuto neděli 28. listopadu 2021. Letos ale kvůli znovu sílící epidemii koronaviru a souvisejícím opatřením proběhne jeho slavnostní rozsvěcení v komornější verzi.

FRydlantvánoční strom 21 11
Foto: www.mesto-frydlant.cz

Tradiční Frýdlantský advent bude bez programu a oblíbených vánočních dílen pro děti. Adventní atmosféru na náměstí T. G. Masaryka ale bude vytvářet adventní jarmark a vánoční hudba, která se bude linout z balkónu radnice. Návštěvníkům náměstí zahraje Žesťový soubor města Plzně a kapela Trifikus. Začátek programu je ve 14.00 hodin, slavnostní rozsvícení vánočního stromu je naplánováno na 17.00 hodin.

Vánoční strom pro Frýdlant je z Hágu, z pozemku, na kterém se bude stavět rodinný dům. Musel by stejně ustoupit stavbě a navíc začínal být napadený hnilobou. Jeho stáří odhadl lesní správce, který strom kácel a následně kotvil na náměstí před frýdlantskou radnicí, na 25 až 30 let. „Strom byl na poměrně dobře přístupném místě. Před jeho kácením jsme museli přistoupit pouze k odpojení vedení telefonu a internetu, které vedlo částečně skrz strom. Komplikace na trase z Hágu na náměstí nicméně přesto nastaly. Strom je totiž velmi rozvětvený a košatý, takže se s ním muselo jet místy velmi pomalu a opatrně, aby se nepoškodily jak větve, tak ani dráty vedení či zaparkovaná auta,“ říká za majetkosprávní odbor Městského úřadu Frýdlant Jan Mráz.

Převozu asistovala jako každoročně Městská policie Liberec, která dohlížela na hladký průběh cesty a volné silnice v užších úsecích.

Strom bude letos ozdoben podobně jako v předchozích letech. Na jeho větve budou v úterý navěšeny světelné řetězy a LED hvězdy a vločky, zvonky a světelné trubice, takzvané sněžné vodopády. Ozdobí ho i zlaté šišky a dárečky.

 www.mesto-frydlant.cz