Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kostel v Horní Řasnici uvítá nové anděly. Mší za vlast započnou oslavy 30. výročí Sametu

14. 11. 2019 | 17:17

Nové sošky oltářních andělů uvítají v sobotu 16. listopadu od 13 hodin v kostele Neposkvrněného početí Panny Marie v Horní Řasnici. Stane se tak v rámci slavnostní Mše za vlast, kterou započnou oslavy 30. výročí sametové revoluce v Horní Řasnici.

Horní Řasnice, kostel (3)
Foto z www.wikimedia.org

Mši, která začne v 11 hodin, bude sloužit P. Šimon Hamza a doprovázet jej bude Chrámový sbor od sv. Antonína Paduánského z Liberce pod vedením Alexandry Dastychové a Chrámový sbor od sv. Bartoloměje z Hrádku nad Nisou s Rolfem Bartoschem.

Na pořízení andělů přispěla novoměstská farnost a Spolek pro obnovu kostela v Horní Řasnici; částku 140 tisíc korun pak věnoval Liberecký kraj. „Z dotačního fondu Libereckého kraje podporujeme mimo jiné také obnovu ohrožených památek v kraji. Jsou to velké stavební obnovy i neméně důležité restaurátorské práce v interiérech. Je pro mě opravdu velmi symbolické, že budou noví andělé v Horní Řasnici umístěni do kostela u příležitosti pro nás všechny tak významného výročí,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Sošky byly vyřezány v loňském roce a opatřeni polychromií v ateliéru akademické malířky a restaurátorky Radany Hamsíkové. Jejími spolupracovníky byli řezbáři a restaurátoři František Kratochvíl a Karel Mahelka. Oltář v řasnickém kostele je tak zase o něco hezčí. „Na jeho obnovu jsme uspořádali již desítky benefičních akcí a i díky štědrosti lidí se může oltář ze 17. století navracet do původní podoby,“ dodala Jana Doubková ze Spolku pro obnovu kostela v Horní Řasnici.

LK/Jan Mikulička