Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj připravuje výstavbu dalšího úseku cyklostezky sv. Zdislavy z Bílého Kostela do Jítravy

18. 01. 2021 | 18:18

Liberecký kraj připravuje výstavbu dalšího úseku cyklostezky sv. Zdislavy, který na Liberecku propojí Bílý Kostel nad Nisou s nedalekou Jítravou. Vybudování více než kilometrového úseku přijde podle odhadů včetně DPH na bezmála 15 milionů korun. Na projekt, který má zvýšit bezpečnost cyklistů podél dopravně velmi vytížené silnice I/13, chce kraj žádat dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). ČTK to řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

cykloGWJ 01charousek
Ilustrační foto, pavel Charousek

Cyklostezka sv. Zdislavy navazuje na cyklomagistrály Ploučnice, Odra-Nisa a na cyklostezku Varhany. Prochází krajem svaté Zdislavy, české šlechtičny, léčitelky a ochránkyně chudých, která ve 13. století žila na Lemberku u Jablonného v Podještědí. Proslula skutky milosrdenství, dobročinností a křesťanské lásky i svým léčitelským umem a zasloužila se o vznik dominikánského kláštera v Jablonném v Podještědí. Zdislava z Lemberka byla svatořečena v květnu 1995 a je patronkou Libereckého kraje.

Na přípravě cyklostezky sv. Zdislavy se pracuje od roku 2012. V budoucnu propojí 38 kilometrů dlouhá trasa Nový Bor na Českolipsku s Bílým Kostelem nad Nisou. Hlavním cílem projektu je odvést cyklisty mířící z Nového Boru na Bílý Kostel z frekventované silnice první třídy I/13 a I/9 mezi Libercem a Děčínem. Náklady na její vybudování se odhadují na 190 milionů korun. Některé úseky jsou už hotové - třeba z Nového Boru do Svoru nebo mezi Lvovou a Jablonným v Podještědí.

Projekt je už druhý, na který kraj žádá dotaci ze SFDI. "Loni jsme se žádostí uspěli a pracujeme na cyklostezce Odra-Nisa z Bílého Kostela do Chotyně," řekl Sviták. Pro nový úsek cyklostezky sv. Zdislavy chce kraj využít část někdejší výpadovky na Děčín, dnes již zčásti zarostlé v lese. "Tato trasa je optimální, jednak není třeba řešit složité majetkoprávní poměry, a také není nutné budovat mimoúrovňové křížení silnice," doplnil náměstek. Přes hlavní tah se cyklisté dostanou po mostě Na Rozkoši a pak budou po levé straně hlavní silnice pokračovat na Jítravu a Rynoltice.

Rozvoj cyklodopravy patří k prioritám Libereckého kraje. V současné době je v kraji zhruba 250 značených cyklotras a stezek, dohromady je to více než 2200 kilometrů. K nejvytíženějším patří Jizerská magistrála, ale i hotové úseky Greenways Jizera, Singltrek pod Smrkem, trasy kolem Máchova jezera nebo v Českém ráji. I když cyklotras přibývá, většinou využívají již existující komunikace. Snahou je proto oddělit postupně trasy pro cyklisty od motorové dopravy. Do rozvoje cyklodopravy dal v roce 2019 kraj 20 milionů korun, loni ještě o pět milionů víc.

čtk