Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Křižovatku Rádelský mlýn uzavřou až po Velikonocích, dá-li vývoj situace, bude to 14. dubna

18. 03. 2020 | 13:19

Křižovatku Rádelský mlýn na hlavním tahu z Liberce na Prahu uzavřou kvůli rekonstrukci až po Velikonocích, pravděpodobně 14. dubna. Původně mělo být napojení na silnici I/65 na Jablonec nad Nisou a Rychnov u Jablonce neprůjezdné už od 29. března. Stavební společnost Eurovia ale kvůli koronaviru přerušila na dva týdny práce, řekl dnes ČTK vedoucí Odboru dopravy Libereckého kraje Jan Čáp.

radelMlynMad2
archivní foto Mad

"Další dva dodavatelé ve sdružení - Integra a Silnice a Mosty Česká Lípa - budou ale pokračovat, pracovat budou na hlavní silnici I/35," doplnil Čáp. Krajský úřad povolil kvůli rekonstrukci uzavřít napojení na I/65 do 30. listopadu 2021. Dodavatelé žádali ještě o sedm měsíců víc. Jestli bude nakonec uzavírka kvůli nákaze COVID-19 skutečně delší, není zatím jasné. Jde o náročnou stavbu a záležet bude i na klimatických podmínkách v zimním období, jestli umožní ve stavbě pokračovat.

Křižovatka rekonstrukci potřebuje, dopravně patří k nejproblematičtějším místům v Libereckém kraji. Po silnici I/35 podle posledního sčítání denně projede přes 33.000 aut a po silnici I/65 přes 12.350 automobilů za den. "Od roku 2012 se tam stalo 151 nehod, při každé třetí byl někdo zraněn. Smrtelná nehoda tam nebyla, v posledních letech ale nehod přibývá," řekl již dříve ČTK vedoucí krajské dopravní policie Jaroslav Řehák.

Mimoúrovňovou křižovatku Rádelský mlýn postavili počátkem 70. let. Původně šlo o křížení silnice I. třídy se silnicí II. třídy, dnes je součástí mezinárodní silnice E442. Hlavním cílem přestavby za více než 408 milionů korun bez DPH je zvýšení bezpečnosti. Z nynější dvouúrovňové se stane třípatrová mimoúrovňová křižovatka. Podle smlouvy má rekonstrukce trvat 854 dní, stavební práce by tak měly skončit až v červenci 2022.

čtk