Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Frýdlantsku dnes končí výluka na železnici, první spoj vyjede po půlnoci. Od pondělí posílí ranní školní vlak

28. 09. 2024 | 12:28

Na Frýdlantsku skončí dnes v podvečer po 12 týdnech výluka na železniční trati, od 8. července tam dopravu zajišťovaly autobusy. První vlak vyjede z Liberce do Frýdlantu půl hodiny po půlnoci na neděli. ČTK o tom informovala mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

vlakFRýdlantIDOLfb
archivní foto

Zmírnit by se tak měl nápor na silnici I/13 kudy jezdila nejen náhradní doprava za vlaky, ale veškerá doprava na Frýdlantsko, od pondělí navíc kraj posílí ranní školní vlak z Liberce do Hejnic o druhý vůz.

Správa železnic zrekonstruovala zhruba za 230 milionů korun trať z Krásné Studánky do Mníšku u Liberce včetně kolejiště a nástupiště v Mníšku. Stavbaři využili výluku také k opravě na dalších tratích na Frýdlantsku. Práce na železnici měly původně skončit už před týdnem. "Prodloužení opravy způsobila nepředpokládaná struktura skalního podloží v Mníšku u Liberce, což si vyžádalo úpravu projektové dokumentace a změnu harmonogramu," uvedla Eberl Friebová.

Přes Mníšek míří na Frýdlantsko všechny vlaky, proto práce na tomto úseku dopravu přerušily. Stavbaři podle mluvčí zrekonstruovali koleje a železniční stanici v Mníšku, kde je nové nástupiště, modernizací prošlo zabezpečení, opraveno bylo několik přejezdů. "Proběhly také opravy přejezdů a výhybek v dalších úsecích tratí, včetně sanace skalních zářezů a úprav parametrů kolejí. V Bílém Potoce pod Smrkem se prodloužilo nástupiště," doplnila Eberl Friebová.

Opravou prošly také propustky, hlavně na trati z Frýdlantu do Jindřichovic pod Smrkem, a také úsek trati z Krásného Lesa do Bažantnice. "Letos už další opravy nebudou, v roce 2025 musí být pro dodržení technologických procesů ještě provedena na této stavbě směrová a výšková úprava koleje, která proběhne v srpnu. Na trati Liberec – Černousy plánujeme opravu dvou mostů," dodala mluvčí Správy železnic.

V Libereckém kraji nejde o jedinou stavbu na železnici, na začátku měsíce zahájila Správa železnic rekonstrukce nádraží v Chrastavě a Hrádku nad Nisou na Liberecku. Projekt bezmála za 1,238 miliardy korun má zlepšit dopravní spojení z Liberce směrem do Polska a Německa, zvýšit zabezpečení tratě a komfort pro cestující. Podle ředitele Správy železnic Jiřího Svobody se ale provozu na trati práce dotknou až příští rok, kdy je od června do října naplánovaná na trati výluka. Hotovo by mělo být příští rok v listopadu.

čtk