Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na rekonstrukci podstávkového domu v Křižanech, který sloužil jako jednotřídka, přispěl Liberecký kraj 

06. 12. 2019 | 11:45

Pozoruhodnou část regionální historie představuje podstávkový, částečně roubený dům z poloviny 18. století v Křižanech. Po většinu své existence sloužil jako obecná škola — takzvaná jednotřídka. Během let však zchátral; letos započala za podpory Libereckého kraje rozsáhlá rekonstrukce.

Křižany (1)
Podstávkový dům v Křižanech po rekonstrukci, foto: LK

Podstávkové domy jsou typické pro příhraniční oblasti našeho kraje s přesahem do Saska, kde jsou hojně zastoupené, a také do Polska. Tradiční lidovou architekturu je třeba chránit a pomáhat jejím majitelům udržet ji v dobrém stavu, abychom si uchovali odkaz našich předchůdců. Snažíme se o to z našeho dotačního fondu,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Nejprve bylo nutné vzhledem k havarijnímu stavu rozebrat a znovu sestavit zhruba sto let starý přístavek a suchý záchod neboli prevét. U přístěnku byla narušená podezdívka, do které zatékalo, záchod měl narušenou statiku a hrozilo jeho zřícení.

Po demontáži bednění přístěnku majitel znovu vyzdil kamennou podezdívku z původního zdiva a cihel. Po rozebrání prevétu vyzdil zídku z pískovcových štuků a opět sestavil konstrukce a bednění. Stříšku přístěnku pokryl falcovaným plechem, toaletu střešní krytinou.Podstávkový dům v Křižanech před rekonstrukcí, foto: LKPak se teprve přešlo k samotné rekonstrukci hlavní střechy domu včetně komínů. Po demontáži krytiny z břidlice, krytiny z dřevěných šindelů a očištění střech se provedly opravy střešní konstrukce, namontoval se rošt krytiny, dřevěné závětrné a podhledové lišty. V poslední fázi opravy střecha dostala novou krytinu, plechové žlaby a sněhové zábrany.

Letos dům čeká oprava severního štítu, vybudování domovní čističky odpadních vod, nových rozvodů vody a částečně elektřiny. Veškeré rozvody jsou kvůli historické dlažbě uprostřed domu vedeny okolo stavby venkem. V nejbližších dvou letech bude nutné vyměnit dožité části roubení a podstávky na jižní, světnicové straně domu a kompletně zrekonstruovat všechna okna a dveře,“ doplnil majitel objektu David Landštof.

LK/Jan Mikulička