Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nový pumptrack v Hrádku kromě cyklistů využijí i jezdci na koloběžkách, skateboardech, longboardech a inline bruslích

08. 07. 2022 | 8:38

Úplně nový typ sportoviště byl dokončen v bývalé cihelně, v blízkosti kynologického cvičiště. Radost z něj budou mít hlavně cyklisté, ale jezdit se na něm bude i na skateboardech, longboardech, inline bruslích nebo koloběžkách.

longboard-2175194 960 720
Toto je longboard.

Dráha je hotová, veřejnosti byla předána do užívání v sobotu 25. června. Při slavnostním otevření se mimo jiné blýskli profi jezdci na kolech a koloběžkách.

Co to vlastně pumptrack je? Jde o uzavřený okruh tvořený řadou vln a klopených zatáček. Jezdí se na něm bez šlapání, pro udržení rychlosti se využívá změna těžiště těla, podobně jako třeba na houpačce. Jezdci si na něm zdokonalují své dovednosti, přitom se jedná o bezpečnou zábavu. Vhodný je pro sportovce bez rozdílu věku. I začátečník brzy zjistí, jak pumptrack funguje a že se jedná o velmi zábavnou aktivitu.

Pumptracková dráha se měla v Hrádku budovat už v loňském roce. „Původně jsme na tuto aktivitu měli zajištěné financování z tzv. Fondu malých projektů. Ten má ale svůj limit pro celkový rozpočet stavby, za který by nebylo možné postavit dráhu odpovídající současným parametrům. Dotace jsme se nakonec vzdali a nechali navrhnout pumptrack tak, jak má být, abychom se za něj nemuseli stydět, a to v celkovém rozpočtu cca 2,5 mil. vč. DPH.

Zhotovitelem stavby je zkušená firma DirtyParks Jičín, která už má za sebou desítky podobných staveb napříč naší republikou,“ vysvětluje starosta města Josef Horinka.

Nedaleko budovy bývalé panelárny, dnes skateparku, vznikla po odstranění náletových dřevin 140 metrů dlouhá dráha s přesně tvarovanými vlnami a zatáčkami. Po vymodelování celého areálu a zhutnění byly dráhy opatřeny asfaltovým povrchem. Ten se vzhledem k členitosti musí pokládat ručně a je to vskutku přesná práce. Vlny mají výšku od 30 do 80 cm, klopené zatáčky dosahují až 120 cm. Ještě o něco vyšší je dráha pro skoky.

Na dvou místech vznikly souběžné varianty průjezdu. Dráha je tak vhodná pro úplné začátečníky i děti na odrážedlech. Nejdelší rovinka je naopak rozšířena o tzv. jump line, která je určena ke skákání a je vhodná pro pokročilejší jezdce. Děšťová voda bude odváděna vybudovanými vsaky. Boky dráhy jsou pokryty ornicí a brzy by se na nich měla zazelenat tráva.

Pumptrack ale není jediným sportovištěm v cihelně. Už od loňského podzimu buduje část členů týmu KSM Hrádek v areálu dva okruhy cyklistického singltracku. Na prvním se už jezdí, druhý je do otevření pumptracku průjezdný také, ale ještě se bude přes léto dále vylepšovat. Trasa singltracku prvního okruhu je hodně rozmanitá. Střídají se na ní širší úseky s úzkými, cyklisté na ní najdou klopené zatáčky, krátké prudké sjezdy i výjezdy nebo sjezdy po kamenech. V těžších úsecích je připravena alternativní trasa, aby byl singltrek sjízdný i pro zatím méně zdatné cyklisty. Celý druhý okruh je jednodušší.

Na trase singltracku bylo potřeba provádět řadu terénních úprav. Někde musel pomoci i bagr, ale většina práce byla odvedena ručně. Trasu bylo potřeba vyčistit od dřevin a odpadu, pak přišly na řadu krumpáče, sekery, rýče, lopaty a desítky koleček, na kterých se rozvážel materiál pro zpevnění tratě. Ideální nástupní místo na první okruh singltracku je u altánu v centrální části lesoparku. Druhý okruh obkrouží právě dokončovaný pumptrack.

převzato z www.hradek.eu