Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Od neděle už nebude při cestě do Německa potřeba negativní antigenní test, odběrové místo v Hrádku ukončí činnost

27. 03. 2021 | 16:59

AKTUALIZOVÁNO: Testovací místo pro řidiče kamionů u česko-polské hranice v Hrádku nad Nisou na Liberecku po šesti týdnech končí. Testování už nebude potřeba, proto v neděli 28. března místo ukončí provoz, řekla dnes ČTK mluvčí Libereckého kraje Andrea Fulková. Testovací místo se otevřelo v polovině února, když Německo zpřísnilo podmínky pro vstup do země, denně v Hrádku provedli v průměru 200 antigenních testů. Krátce bylo v provozu i testovací místo v Harrachově na Jablonecku.

covid testyhranice2
Foto: Artur Irma

Německo v polovině února zařadilo Českou republiku mezi oblasti s vysokým výskytem koronavirových mutací a na hranicích obnovilo stálé kontroly. Do Německa se tak mohli dostat jen němečtí občané a lidé, kteří v Německu žijí. Při příjezdu museli předložit koronavirový test, a i když byl negativní, museli nastoupit dvoutýdenní karanténu. Výjimku z karantény měli nákladní dopravci a vybraní pendleři, i pro ně byl ale podmínkou pro vstup do země negativní test.

Přímo do sousedního Saska se dá v Libereckém kraji přejet jen přes hraniční přechod Petrovice - Lückendorf, kamiony tudy ale nemohou. Mnozí řidiči nákladních aut tak využívají česko-polský hraniční přechod v Hrádku nad Nisou na silnici I/35, odkud projedou zhruba 800 metrů přes polské území do Německa. Před hranicí proto vzniklo testovací místo, odběry tam 16 hodin denně prováděl tým zdravotníků společnosti SMŽO-MEDIC, zázemí pro ně zajišťovali hasiči.

"Spolková republika Německo změnila hodnocení covidové situace v České republice, což s sebou nese i zrušení potřeby antigenního testu při vstupu na německé území. Průjezd Německem bez testu bude možný i pro osobní dopravu, avšak turismus zatím není možný. Je možné, že si Svobodný stát Sasko, se kterým má Liberecký kraj hranice, stanoví vlastní pravidla pro pendlery," dodala Fulková.

čtk