Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Opravy tratí přeruší železniční spojení na Frýdlantsko, vlaky nahradí až do 20. září autobusy

27. 06. 2024 | 15:18

Rekonstrukce tratí přeruší od pondělí 8. července železniční spojení z Liberce do Frýdlantského výběžku. Všechny osobní vlaky z Liberce do Frýdlantu, Černous a Jindřichovic pod Smrkem a také do Raspenavy a Bílého Potoka pod Smrkem budou nahrazeny až do 20. září autobusovou dopravou. ČTK o tom dnes informoval Filip Medelský, mluvčí Českých drah, které tam dopravu zajišťují.

vlak foto z frýdlantského nádraží Artur Irma
Foto: Artur Irma

Stavbaři opraví trať, staniční koleje, výhybky, nástupiště, oprava čeká i zabezpečovací zařízení, sdělila ČTK mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová. Pracovat se bude nejen na rekonstrukci trati z Krásné Studánky do Mníšku, ale také kolejiště a nástupiště v Mníšku. Stavbaři opraví rovněž úsek trati z Krásného lesa do Řasnice. Plánované rekonstrukce přijdou podle Eberl Friebová na 230 milionů korun.

Doprava směrem na Frýdlantsko bude o to komplikovanější, že od začátku června je kvůli rekonstrukci pro tranzitní dopravu zavřená silnice třetí třídy z Mníšku na Oldřichov v Hájích a dál na Raspenavu a Hejnice. Do obce se dostanou jen místní a lidé s povolením obce. Stavba za 74 milionů korun je společným projektem Libereckého kraje a obcí. Omezená je tam i autobusová doprava, autobusy do Oldřichova jezdí po místních komunikacích, na Raspenavu a Hejnice musí po objízdné trase přes Frýdlant.

Podle Medelského bude náhradní autobusová doprava v době výluky rozdělená do čtyř linek. Linka A bude zastávková a povede z Liberce do Raspenavy, Bílého Potoka pod Smrkem nebo Frýdlantu a zpět. Linka B pojede z Liberce přes Mníšek a Frýdlant do Černous a zpět, na trase z Liberce do Frýdlantu bude přímá bez dalších zastávek. To platí i pro linku C, která pojede z Liberce, přes Mníšek a Frýdlant do Nového Města pod Smrkem, a Jindřichovic pod Smrkem a zpět. Linka D pak bude zajišťovat spojení mezi Raspenavou a Frýdlantem.

"V souvislosti s výlukou je potřeba počítat i s omezením některých služeb. V autobusech náhradní autobusové dopravy nebude možné převážet kola, přeprava kočárků je možná do vyčerpání kapacity autobusů náhradní dopravy," upozornil Medelský. Detaily včetně přesné polohy zastávek náhradní autobusové dopravy najdou cestující ve výlukových jízdních řádech a ve schématu linek náhradní dopravy na webu Českých drah.

čtk