Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pivovar Svijany investuje letos 50 milionů korun do nové plnicí linky na sudy

05. 06. 2024 | 8:15

Pivovar Svijany na Liberecku investuje letos 50 milionů korun do nové linky na plnění nerezových sudů a navazujících technologií. Do provozu ji chtějí v největším pivovaru v Libereckém kraji uvést do konce letošního roku. ČTK o tom informoval mluvčí pivovaru Luboš Spálovský.

Svijanský sládek Petr Menšík a ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík
Sládek Pivovaru Svijany Petr Menšík (vlevo) a ředitel Roman Havlík

Za poslední roky investoval pivovar do rozvoje přes miliardu korun, největší investicí byla linka na stáčení piva do plechovek v roce 2017, která přišla na 100 milionů.

"Nová linka bude mít zhruba stejnou kapacitu jako dosavadní zařízení, tedy asi 240 sudů za hodinu, bude však podstatně modernější a spolehlivější. Navíc dokáže plnit i patnáctilitrové sudy, které tvoří stále větší podíl naší produkce," doplnil sládek Petr Menšík. Samotná linka přijde na 40 milionů korun, doplní ji ale i myčka a manipulační, stohovací a paletovací zařízení na sudy. Novou linku ve Svijanech nainstaluje český výrobce NT technics. "I v tomto případě jsme se jako česká firma záměrně rozhodli pro osvědčeného českého dodavatele," dodal sládek.

Pivovar ve Svijanech byl založen před 460 lety, loni dodal na trh 659.000 hektolitrů piva, meziročně zhruba o dvě procenta víc. Pokračující mírný pokles prodeje sudového piva se loni podle ředitele Romana Havlíka podařilo vyrovnat vyšším prodejem piva baleného, ale takém vyšším objemem exportu. Letos by se pivovar rád dostal na 680.000 hektolitrů. Za rekordním rokem 2019 výroba stále zaostává, tehdy svijanští dodali na trh 709.896 hektolitrů piva.

Svijanský pivovar si zakládá na tradičním výrobním postupu takzvaném dvourmutovém způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobém zrání piva v ležáckých sklepích. Nabízí 17 druhů převážně nepasterizovaných piv, pro jejichž výrobu používá většinou humnový slad z malých českých a moravských nezávislých sladoven, vodu z vlastních studní a žatecký poloraný červeňák z vlastních chmelnic. K výročí uvařili ve Svijanech prémiový ležák 460, navazuje na čtyřistapadesátku, pozvedá ho podle Menšíka dodatečné zakvašení rozkvašenou mladinou, takzvané kroužky, a třetí kvašení v sudu.

čtk

Pivovar Svijany

Pivovar ve Svijanech byl založen v roce 1564 a je tak jedním z nejstarších českých pivovarů vůbec. Jeho novodobá historie se datuje od poslední změny vlastnického uspořádání v roce 1998, kdy se novým vlastníkem upadajícího pivovaru s výstavem 30 tisíc hektolitrů stala ryze česká společnost Pivovar Svijany, s. r. o., (po roce 2005 Pivovar Svijany, a. s.). Od té doby pivovar zněkolikanásobil výstav a stal se jednou z nejoblíbenějších značek tradičního českého piva. Loni již jako rodinný pivovar ve vlastnictví liberecké rodiny Kučerů uvařil celkem 659 tisíc hektolitrů piva. Pivovar Svijany si zakládá na tradičním výrobním postupu tzv. dvourmutovém způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobém zrání piva v ležáckých sklepích. Pro výrobu bohatého sortimentu sedmnácti převážně nepasterizovaných piv používá většinou humnový slad z malých českých a moravských nezávislých sladoven, vodu z vlastních studní a žatecký poloraný červeňák z vlastních chmelnic. Do svého rozvoje Pivovar Svijany v uplynulých letech investoval více než jednu miliardu Kč, nejvíce do stáčírny plechovek za 100 milionů Kč. Významně také investoval do odkupu chátrajícího svijanského zámku od soukromého vlastníka a jeho rekonstrukce. Zámek Svijany byl odjakživa součástí pivovaru, proto byl v roce 2016 znovu otevřen veřejnosti, která může kromě prohlídky zámeckých prostor absolvovat i exkurzi v samotném pivovaru Svijany a poznat tradiční výrobu českého piva na vlastní oči.

TZ Pivovaru Svijany