Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pivovar Svijany sází na ekologii, na třetinu střech pořídil solární panely, plechovky s pivem balí do kartonu

04. 05. 2023 | 5:00

Pivovar Svijany na Liberecku stále více sází na ekologii, třetinu střech areálu pokrývají solární panely, součástí čistírny odpadních vod je bioplynová stanice. Svijanské pivo se nikdy neprodávalo v plastových lahvích, ty firma odmítá, i ve výrobě se plastů zbavuje - plechovky s pivem balí do kartonu. Pro nové pivo teď pivovar pořídil vratnou litrovou lahev s patentním uzávěrem a trvalým potiskem. Těžko lze najít něco ekologičtějšího, řekl dnes novinářům sládek Petr Menšík.

svijany pivovarsvijany3
Foto: Artur Irma

Do lahví plní ve Svijanech novinku, kterou bude od poloviny května prodávat pod názvem "Pivo přímo ze sklepa". Dvanáctistupňový ležák vychází ze zatím posledního svijanského piva Šlik. Do designových lahví se pivo stáčí bez filtrace, stabilizace, pasterizace nebo jakýchkoliv jiných úprav přímo z ležáckého tanku v ležáckých sklepích pivovaru. Skladovat se musí v chladicích pultech a jeho trvanlivost není tak dlouhá. Zatímco ale historicky podobná piva vydržela podle Menšíka v lahvích sotva týden, ve Svijanech se dostali na 50 dní.

V pivovaru teď v květnu dokončují solární elektrárnu s instalovaným výkonem 440 kilowattů. Instalace bezmála tisícovky fotovoltaických panelů přišla firmu na 12 milionů korun, z toho 3,56 milionu korun má pivovar šanci získat jako dotaci z Národního plánu obnovy. Podle předsedy představenstva Tomáše Kučery měli projekt připravený, v dobách levné elektřiny byla ale návratnost až 15 let, a tak ho odložili. Vzhledem k extrémnímu zdražení energií po zahájení války na Ukrajině se ale návratnost zkrátila na méně než polovinu.

Foto: Artur IrmaSolární elektrárna začne od června dodávat pivovaru elektřinu, zatím pokryje zhruba sedm procent spotřeby. "Počítáme s tím, že budeme další panely přidávat, teoreticky bychom měli být schopni pokrýt až 20 procent spotřeby pivovaru, ta ročně dosahuje asi 6,5 gigawatthodiny," řekl Kučera. Částečnou energetickou soběstačnost firmy podle něj pomáhají zajistit také bioplynové stanice se dvěma motory o instalovaném výkonu 125 kW, které v areálu vybudovali při rekonstrukci čistírny odpadních vod.

Pivovar Svijany se 180 zaměstnanci patří do desítky největších pivovarů v Česku. Za více než 20 let své existence zvýšil výrobu téměř šestnáctinásobně. Do modernizace a rozvoje investovala firma více než miliardu korun, největší investicí byla před pěti lety stáčírna plechovek, která přišla na sto milionů korun. Pivovar loni dodal na trh 653.000 hektolitrů piva, zhruba o 4,5 procenta méně než v roce 2021. Letos plánují uvařit 695.000 hektolitrů piva.

Foto: Artur Irmačtk