Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pivovar Svijany uvaří letos 660 tisíc hektolitrů piva, o dvě procenta víc než loni

22. 12. 2023 | 16:26

Pivovar Svijany na Liberecku dodá letos na trh zhruba 660.000 hektolitrů piva, o dvě procenta víc než loni. Pokračující mírný pokles prodeje sudového piva se podařilo vyrovnat vyšším prodejem piva baleného, ale takém vyšším objemem exportu, řekl dnes ČTK ředitel pivovaru Roman Havlík.

pivoSvijany Plech
ilustrační archivní foto

V příštím roce by se podle něj pivovar rád dostal na 680.000 hektolitrů. Za rekordním rokem 2019 výroba stále zaostává, tehdy největší pivovar v Libereckém kraji dodal na trh 709.896 hektolitrů piva.

"Letošní rok byl pro pivovar z hospodářského hlediska dalším velmi složitým obdobím, v němž jsme se museli vyrovnávat s mnoha negativními vlivy, zejména dalšími inflačními tlaky," uvedl Havlík. Lidé se podle něj navíc po covidu stále nevrátili do restaurací. Celorepublikový trend potvrzuje klesající prodej sudového piva. Víc se prodá lahvového piva a také plechovek, do kterých už svijanský pivovar plní 14 procent piva. Za růst výroby vděčí pivovar exportu, který se zvyšuje. Letos už pivovar vyveze 15 procent produkce. "Především na Slovensko, ale i do Polska, Německa a dalších zemí," dodal ředitel.

Výroba piva patří k energeticky náročným odvětvím, kvůli snížení nákladů investoval letos Pivovar Svijany do solární elektrárny. "Podle dosavadních výpočtů se tato investice rozhodně vyplácí a v náročném období nám pomohla. Při nových cenách, za něž máme částečně nakoupeny energie na příští rok, je sice návratnost investice nižší, než jak jsme spočítali při pořizování solární technologie, ale stále jde o velmi dobrá čísla," řekl Havlík. Solární panely jsou na střechách sklepů, stáčírny plechovek, skladu a pivovarské restaurace.

Nezanedbatelný je podle ředitele pivovaru také ekologický přínos solárních panelů. "Dosud nám vyrobily 172 megawatthodin (MWh) elektrické energie, což z hlediska ochrany klimatu představuje úsporu 66,6 tun CO2, tedy podle dostupných srovnání ekvivalent 1987 vysazených stromů. Pro nás je navíc velmi pozitivní, že vrchol produkce solární energie časově odpovídá období maximální potřeby – panely nejvíce vyrábějí v létě, kdy potřebujeme provozy intenzivně chladit," dodal Havlík. Teď chce firma rok až dva počkat a přínos vyhodnotit.

Pivovar Svijany se 180 zaměstnanci patří do desítky největších pivovarů v Česku, v příštím roce oslaví 460 let založení. Za posledních 20 let investovala firma do rozvoje a modernizace více než miliardu korun, k největším investicím patřila před šesti lety stáčírna plechovek, která přišla na 100 milionů korun. Největší investicí příštího roku bude takzvaná kegová linka, zahrnující plničku, myčku a manipulační, stohovací a paletovací zařízení na KEG sudy, která přijde na 50 milionů korun. V plánu je i rozšíření oblíbených pivních lázní v areálu svijanského zámku.

čtk