Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Po dvouleté odmlce měli na Boží hod v Krásném Lese orloj s 12 živými apoštoly

25. 12. 2022 | 16:22

Po dvouleté odmlce měli dnes v poledne v Krásném Lese u Frýdlantu na Liberecku živý orloj. Dvanáct apoštolů ztvárnili členové spolku SPUNT (Spolek pro uvítání nového tisíciletí), postupně se vystřídali ve dvou okénkách mlýna. Podle organizátorů akce jde o unikát.

ORLOJ05
archivní foto

Původně šlo o dárek pro jejich kamaráda, pro veřejnost předvádí živý orloj jednou ročně na Boží hod od roku 2009.

"Těším se, že zase přijdou si lidé popovídat, setkat se a vzájemně si poděkovat," řekl před zahájením akce majitel mlýna a jeden z organizátorů Pavel Vursta.

Měl trochu obavy, zda lidé po dvouleté odmlce přijdou, prostranství před orlojem ale bylo dnes tradičně zcela zaplněné. Podle Vursty ale chybělo více zimní počasí. "Počasí je asi hezké, nicméně jsem si přál, aby asi po deseti letech byl sníh. Ten před týdnem byl, tak jsem se těšil, ale bohužel. Ale svítí sluníčko," uvedl Vursta.

Orloj je namalovaný na přední straně stodoly a 12 apoštolů se snaží být toporní jako mechanické figury na Staroměstském orloji, což přihlížející dnes během čtvrthodinového představení oceňovali smíchem a potleskem. Živým apoštolům nechyběly ani tradiční artefakty, jaké mají mechanické figury. "Já jsem třeba Barnabáš, tak mám lebku, opravdickou. No a pak jsou kříže, zvoneček, pohár, svitek a tak dále," dodal Vursta, jemuž dnes málem lebka spadla z okénka na zem.

čtk