Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Po těžké nemoci zemřel sládek a ředitel Pivovaru Svijany František Horák, bylo mu 80 let

30. 05. 2022 | 16:45

Po těžké nemoci zemřel v neděli v podvečer dlouholetý sládek a později ředitel Pivovaru Svijany František Horák, bylo mu 80 let. ČTK o tom dnes informoval mluvčí pivovaru Luboš Spálovský. Horák se zasloužil o záchranu svijanského pivovaru, který chtěl na konci 90. let minulého století tehdejší vlastník - Pražské pivovary, zavřít a zlikvidovat. Z malého regionálního pivovaru se týmu lidí kolem Horáka podařilo vybudovat značku, která dnes patří do desítky největších pivovarů v Česku.

svijany 18venku
Foto: Mad

Do svijanského pivovaru Horák nastoupil v roce 1957 a s výjimkou jediného roku mu byl celý život věrný. "Postupně se seznámil se všemi pivovarskými profesemi, pracoval na spilce, ve varně, ve stáčírně lahví a sudů i v různých pomocných provozech. Postupně se vypracoval na sládka a později až na ředitele pivovaru. Až donedávna byl aktivní jako obchodní sládek a člen představenstva pivovaru," doplnil Spálovský.

Za své metody při vaření piva i vedení celého podniku získal Horák několik ocenění. Byl Nejlepším sládkem roku, Nejlepším ředitelem roku, Osobností roku Libereckého kraje a v roce 2011 byl uveden do Síně slávy českého pivovarství a sladařství. Za zásluhy o dobré jméno Libereckého kraje doma i ve světě ho loni ocenil liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

"František Horák byl a stále je legenda svijanského pivovaru. Svým nadšením pro věc dokázal strhnout místní lidi a z malého regionálního pivovaru pomáhal vytvořit známou značku pivovarské kvality. Jako takový zůstává s námi a bude nám trvalou inspirací do dalších let," zavzpomínal dnes na Horáka současný ředitel pivovaru Roman Havlík. K sedmdesátinám mu kolegové uvařili vlastní speciál, který se od té doby prodává jako řezaná nefiltrovaná jedenáctka "Svijanský fanda".

Podle svijanského sládka Petra Menšíka považoval Horák české pivo za světový unikát a ve výrobě nekompromisně lpěl na udržování tradičních výrobních postupů. Byl také předsedou spolku Přátelé pivní kultury, který dbá o to, aby se s hodnotným českým pivem správně nakládalo také v restauracích. "Prakticky celý jeho život byl spjat s pivovarem, do nějž až donedávna často docházel, a i v pokročilém věku mu pomáhal jako obchodní sládek. Budeme si ho pamatovat jako gentlemana, který celý svůj život podřídil úsilí o slávu českého piva a zásadně pil jen z třetinek," dodal Menšík.

Svijanský pivovar je největší pivovarem v Libereckém kraji, patří liberecké skupině LIF. Od obnovení výroby v roce 1998 se podařilo produkci pivovaru zvýšit šestnáctinásobně, loni dodal navzdory koronavirové pandemii na trh 685.290 hektolitrů piva, zhruba o pět procent víc než v roce 2020. Podnik, který dnes zaměstnává 250 lidí, investoval stamiliony do modernizace a rozšíření pivovaru, financoval kromě jiného i rekonstrukci zchátralého svijanského zámku, kde je dnes archeologická expozice, hotel s restaurací a pivními lázněmi.

čtk